Proiecte privind îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia romă – în viitor

Mihaela Moldovan 5 septembrie 2012 2
Proiecte privind îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia romă – în viitor

Deşi Primăria Zalău a încheiat un Protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Romi privind incluziunea socio-economică a acestora, iar consilierii municipali au aprobat, în aprilie anul curent, Planul local de acţiune şi Protocolul de colaborare, până acum niciun proiect nu a fost derulat în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al administraţiei locale zălăuane, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat, că în acest interval de patru luni nu a fost vorba de niciun blocaj şi nici nu a fost stabilită o normă de acţiuni, acestea urmând să fie derulate în viitor.
Prin planul anterior amintit, autoritrăţile locale zălăuane şi-au propus, printre altele, dezvoltarea unui sistem de culegere şi monitorizare a datelor privind cuprinderea copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară într-o formă de învăţământ, dar şi crearea unor programe distincte, dedicate cu precădere copiilor vizând educaţia şcolară (grădiniţe estivale, bilingve, n.r.). De asemenea, se intenţionează continuarea programelor de tipul „şcoală după şcoală”. „a doua şansă”, prin care recuperează educaţional copiii şi tinerii de etnie romă care au abandonat cursurile, precum şi asigurarea predării limbii române la toate nivelurile şi formele învăţământului preuniversitar (acolo unde există o cerere suficientă în acest sens).
Referitor la condiţiile de trai ale zălăuanilor de etnie romă, administraţia municipală îşi propunea, în primăvara anului curent, elaborarea unui proiect privind construire de locuinţe, populaţia de această etnie urmând să beneficieze şi de informare şi educaţie medicală privind dispensarizarea femeii gravide, necesitatea imunizării la copii, planificare familială şi boli cu transmitere sexuală. Nu în ultimnul rând, edilii zălăuani doresc ca romii din Zalău să aibă asigurat pachetul minimal de servicii medicale prin intermediul medicilor de familie.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. ion 5 septembrie 2012 at 08:18 - Reply

    In Siberia. Acolo ar trebui integrati.

  2. Anonim 5 septembrie 2012 at 18:05 - Reply

    Parca ne dau bani pe dinafara si vrem sa-i bagam in curul tiganilor.

Lasa un Raspuns »