Proiecte mai mult pe hartie

Magazin Salajean 10 iulie 2007 0

Proiecte mai mult pe hartieDesi Guvernul a alocat Primariei Babeni 1.5 milioane de lei in luna noiembrie a anului trecut, banii sunt programati sa ajunga in teritoriu doar in transe, fapt care impiedica autoritatile locale sa demareze licitatia pentru desemnarea constructorului. Primarul Dorel Vancea ne-a declarat ca investitia este una mare, dar trebuie sa lucram in etape. Avem intocmit, pana acum, Studiul de Fezabilitate si vom anunta licitatia prin cerere de oferte pentru partea de proiectare.

Proiectul prevede reabilitarea si modernizarea drumurilor in trei dintre satele comunei: Ciocmani, Poienita si Babeni. Vom avea deschise lucrari de reabilitare a carosabilului in localitatea Babeni. Suprafata pe care o vom lua in lucru incepe din zona cunoscuta de localnici ca fiind drumul garii, trece prin centrul satului pana la biserica si coboara catre Somes. In Ciocmani va fi refacut un kilometru de drum, iar catre localitatea Poienita – alt kilometru, a spus primarul Dorel Vancea.

Comuna nu sta mai bine nici la partea de canalizare si nici la reteaua de apa. Prima retea de utilitati amintita nu poate fi introdusa, deocamdata, in comunitati, iar pentru cea de apa, proiectul intocmit de Primaria Babeni nu a fost declarat eligibil pe Ordonanta 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale. Ca urmare, va trebui sa cautam solutii de a finanta introducerea apei in comuna prin atragerea de fonduri structurale, ne-a spus Dorel Vancea.

Daca acest proiect va fi pus in miscare, de el vor beneficia toate cele cinci sate – Babeni, Ciocmani, Poienita, Pirosa si Clit. Pana in momentul de fata, Primaria Babeni a intocmit Studiul de fezabilitate pentru aceasta investitie, iar in perioada urmatoare se va intocmi proiectul tehnic.

Cariera de calcar la Ciocmani

Un alt proiect ce tine de infrastructura din comuna Ciocmani priveste amenajarea unui drum inspre Turbuta. Pentru a nu cheltui bani din bugetul propriu, autoritatile administratiei locale au gasit o varianta de mijloc. In schimbul concesionarii terenurilor de pe versantii din zona catre SC Aleg SA, aceasta se angajeaza sa pietruiasca cei 3 kilometri de drum de care localnicii au nevoie pentru a ajunge la terenurile agricole.

Societatea a fost interesata de acest proiect deoarece, potrivit viceprimarului, are in vedere deschiderea unui punct de exploatare a calcarului pe versantii respectivi. Ca sa poata exploata acolo, firma a trebuit sa semneze contracte cu oamenii, pentru ca terenurile sunt proprietate privata. In noua cariera se va exploata gips si calcar, dar avand in vedere ca nu se cunoaste grosimea stratutului de roca, nu se poate aproxima nici cat de rentabila va fi investitia pentru firma sus amintita.

Totusi, desi terenul a fost concesionat firmei respective in luna mai, primarul Vancea ne-a declarat ca, pana in momentul de fata, nu s-a efectuat nici o lucrare. Edilul ramane, insa, optimist si crede ca intentiile de pe hartie se vor concretiza in cele din urma.

Terenuri de sport

O investitie mai bine conturata si care are sanse sa fie realizata in viitorul apropiat este modernizarea terenurilor de sport de la scolile din Ciocmani si Babeni. La prima unitate de invatamant amintita este vorba de un teren care va fi asfaltat. In Babeni vor fi reamenjate terenurile de sport de la ambele scoli. Investitia totala este de 60.000 de lei, iar autoritatile locale doresc finalizarea ei inainte de inceperea noului an scolar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »