Proiecte in valoare de 270 de milioane de euro, gata de start, asteapta Ghidul Solicitantului

Magazin Salajean 18 iulie 2007 0

Proiecte in valoare de 270 de milioane de euro, gata de start, asteapta Ghidul Solicitantului 21 de proiecte din cadrul Programului Operational Regional si cel de mediu ar putea fi lansate cat de curand de Primaria municipiului Zalau, insa, pentru ca acest lucru sa se poata intampla trebuie sa apara Ghidul Solicitantului, a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, in cadrul conferintei de presa organizata ieri.

In perioada 12-13 iulie, s-a desfasurat la Bucuresti conferinta internationala cu tema Fondurile structurale si de coeziune pentru Romania, in cadrul careia au fost prezentate teme legate de Planul Strategic de Referinta. Acordul semnat saptamana trecuta reprezinta documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune, in baza caruia, Romania va primi de la Comisia Europeana, in urmatorii sapte ani, 19 miliarde de euro.

Cadrul Strategic National de Referinta (CNSR) stabileste prioritatile de investitii pentru aceste fonduri, care sunt detaliate in cadrul celor sapte programe operationale, dintre care cinci au fost aprobate de Comisie, celelalte doua urmand sa fie aprobate cat de curand, a afirmat edilul Zalaului.

Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 25 iunie. Acest document face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si cele europene, pe baza carora Romania a elaborat cele sapte programe operationale sectoriale. Cele sapte programe vizeaza dezvoltarea infrastructurii, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacitatii administrative si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate, precum si protejarea mediului. Fiecare program operational este impartit in mai multe Axe Prioritare, fiecare axa avand unul sau mai multe domenii majore de interventie. Acestea din urma, la randul lor, pot cuprinde una sau mai multe operatiuni ce urmeaza sa beneficieze de finantare din fondurile structurale.

Primarul Capilnasiu a mai spus ca municipiul Zalau are cele mai multe proiecte pe Programul Operational Regional si pe cel de mediu, respectiv 21, in valoare de 270 de milioane de euro. Printre prioritatile autoritatilor publice locale care sunt programate a se derula sunt: managementul integrat al deseurilor in judetul Salaj si managementul apei/ apei uzate.

La intalnirea de la Bucuresti au participat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, autoritati locale si regionale, reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor si reprezentanti ai sectorului de afaceri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »