Proiect de 85.000 de euro pentru varstnicii din Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 1 august 2008 0

Proiect de 85.000 de euro pentru varstnicii din Simleu Silvaniei

Ieri, in prima conferinta sustinuta in formula Septimiu- Catalin Turcas, in calitate de primar si Ioan Radu Lazar, viceprimar al orasului, s-a adus la cunostinta faptul ca autoritatile locale intentioneaza sa ofere varstnicilor din oras servicii socio-medicale, pentru care a solicitat finantare de 85.000 de euro prin Programul Phare 2006. In aceasta saptamana, am primit raspuns de la Unitatea pentru Implementarea Proiectelor a ADR Nord-Vest ca proiectul <> a fost preselectat si ca urmeaza sa fie evaluat de o comisie de specialisti. Daca va fi declarat admis, din valoarea totala de 85.000 de euro, 10 la suta va fi aportul autoritatilor locale, iar restul de 90 la suta reprezinta fondurile accesate prin proiect, a spus primarul Septimiu Turcas.

Proiectul isi propune sa infiinteze si sa dezvolte la nivelul orasului Simleu Silvaniei si a localitatilor apartinatoare, a unor servicii integrate de ingrijire social medicala pentru prevenirea agravarii situatiilor de dependenta a persoanelor varstnice. Serviciile de ingrijire social-medicala vor fi acordate la domiciliul beneficiarilor sau in cadrul Centrului multifunctional <>, ca obiect al unui parteneriat social intre autoritatea publica locala reprezentata de Consiliul local si societatea civila reprezentata de Asociatia Centrul de Ingrijire si Asistenta Silvania, principalul partener al proiectului. Proiectul se adreseaza persoanelor varstnice care, din cauza unor afectiuni se gasesc in imposibilitatea de a realiza activitatile curente de viata sau care prezinta risc de pierdere a autonomiei personale. Am incercat sa adaptam acestui proiect social, in limita finantarilor, aceste servicii medicale si am gandit infiintarea unui cabinet de kinetoterapie si angajarea a doi kinetoterapeuti, a adaugat primarul. Potrivit lui Turcas, in cadrul serviciilor medicale furnizat, se vor folosi aparatele de specialitate primite ca donatie din partea unei asociatii din Germania.

Se urmareste cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice asistate ca urmare a furnizarii urmatoarelor categorii de servicii: ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, igiena eliminarilor, hranire si hidratare, transfer si mobilizare, deplasare in interior, comunicare; ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumparaturi, activitati de menaj, insotirea in mijloacele de transport, facilitarea deplasarii in exterior, companie, activitati de administrare si gestionare, activitati de petrecere a timpului liber; servicii de ingrijiri medicale; servicii de recuperare si reabilitare, conexe domeniului medical si social: kinetoterapie, fizioterapie etc. Serviciile vor fi acordate de echipe pluridisciplinare formate din urmatoarele categorii de specialisti: asistent social, ingrijitor, kinetoterapeut, asistent medical si medic.

Vor beneficia direct de serviciile proiectului un numar de 10 varstnici ce vor fi asistati socio-medical la domiciliu si un numar de 80 varstnici ce vor fi asistati socio-medical in cadrul centrului vor beneficia de servicii de kinetoterapie, recuperare, masaj, fara discriminare pe criterii privind apartenenta la religie, etnie, gen etc. Ca rezultat al implementarii proiectului, a carui durata va fi de 18 luni, varstnicii vor beneficia de ingrijire in baza unui plan individualizat de servicii adaptate nevoilor acestora, vor primi servicii de ingrijire personala adecvate, astfel incat sa-si continue viata la propriul domiciliu, in conditii de siguranta, vor apela mai rar la spitalizare, isi vor recupera autonomia functionala, isi vor diminua gradul de dependenta, vor duce o viata mai activa si se va reduce riscul de institutionalizare.

Din evaluarea nevoilor persoanelor varstnice realizata de catre Consiliul Local al orasului si Comitetul Consultativ al Varstnicilor <>, la finele anului 2007 existau la domiciliu peste 10 persoane varstnice dependente, fara nici un suport din partea furnizorilor de servicii, a familiilor si a vecinilor si peste 150 de varstnici cu risc de pierdere a autonomiei datorita afectiunilor determinate de diferite boli si varsta.

Primarul este increzator in faptul ca principalele probleme ale varstnicilor vor fi solutionate prin servicii furnizate de acest program.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »