Proiect de 197 de milioane de euro pentru Salaj si Cluj

Magazin Salajean 13 noiembrie 2007 0

Proiect de 197 de milioane de euro pentru Salaj si Cluj

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul privind extinderea si reabilitarea sistemului de apa si apa uzata derulat de Salaj si judetul Cluj este primul proiect depus prin Programul Operational Regional si care a fost trimis spre evaluare la Comisia Europeana.

Scopul evaluarii este de a analiza capacitatea beneficiarului de a gestiona si de a implementa in mod eficient proiectul, a declarat Tiberiu Marc.

Evaluarea se face la un nivel atat de inalt dat fiind valoarea mare a proiectului, de 197 milioane de euro. Pentru circa 70 la suta din respectiva suma s-a solicitat finantare din fondurile de coeziune, 15,5 la suta din valoarea proiectului vor fi bani asigurati din bugetul de stat, iar diferenta va reprezenta aportul comunitatilor locale. Astfel, fiecaruia din cele sapte orase implicate (Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Jibou, Cluj-Napoca, Dej si Gherla) ii va reveni o anumita parte financiara care va trebui asigurata. Pentru Zalau, contributia a fost stabilita la 417.353 de euro, pentru Simleu Silvaniei – 206.600 de euro, pentru Jibou – 140.000 de euro, in timp ce orasul Cehu Silvaniei va trebui sa cofinanteze la acest proiect cu un cuantum de 145.000 de euro. Proiectul reprezinta finalitatea unei initiative mai vechi, din 2002. Lucrarile ar putea incepe in primavara urmatoare, iar finalizarea semnarii contractelor ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2008, a spus presedintele Consiliului Judetean Salaj.

Potrivit sursei citate, efectele nu trebuie, insa, asteptate imediat. Volumul de munca este unul foarte mare, iar durata de implementare a proiectului este pana in 2012. Din punct de vedere institutional, am procedat bine cand am initiat aceste structuri asociative. Sigur ca pionieratul aduce si unele disconforturi, dar pasul a fost unul important, a spus Marc.

Acesta a declarat ca in proiectul respectiv nu este prevazuta si aductiunea de apa de la Gilau, doar refacerea Studiului de Fezabilitate. Valoarea la care este estimata aductiunea de apa de la Gilau este de 37 milioane de euro. Aductiunea de la Gilau ar fi putut fi inclusa in acest proiect daca fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, ar fi acceptat, cand a fost la Zalau, ca acest lucru este o varianta buna. Cum nu s-a acceptat aceasta, s-a mers pe ideea investirii in bazinul de apa, a spus Tiberiu Marc.

Dezvoltarea Salajului – pe elemente de specificitate

In acelasi cadru, Marc a declarat ca a luat parte, in calitate de presedinte al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, la Adunarea Generala a Regiunilor Europene, desfasurata in orasul Udine – Italia. Au fost reprezentate, prin 400 de persoane, 150 de regiuni din Europa. Tema discutiilor a privit identitatea regionala, definirea elementelor de identitate, diferentierile – ca avantaj competitiv si capacitatea de inovare a regiunilor. E tocmai ce am urmarit si noi la Consiliul Judetean in ultimii ani. Am insistat pe sublinierea specificitatii, pentru dezvoltarea teritoriului. Vrem sa promovam identitatea judetului si economic, iar Consiliul Judetean isi propune sa aiba o pozitie de catalizator intre actorii ce pot dezvolta Salajul, folosind infrastructura creata de autoritatile judetene , a spus Tiberiu Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »