Programul Rabla revine si in acest an

Magazin Salajean 16 februarie 2007 0

Programul Rabla revine si in acest an

In Salaj exista 3 firme autorizate care sa preia autoturismele vechi, pentru casare

Statul Roman continua si in acest an, prin Administratia Fondului pentru Mediu, programul de casare al autovehiculelor vechi, program cunoscut mai mult prin denumirea de Rabla.

Daca, in cursul anului 2005 – cand a demarat programul, statul a alocat pentru derularea acestui program 43,8 milione lei, apoi, in 2006 – 45,3 milioane de lei, anul acesta suma alocata derularii programului este de circa 50 de milioane de lei. In 2005 au fost casate 15000 de rable, iar in anul acesta se prevede casarea a 16.500 de asemenea masini uzate.

Salajenii care doresc sa beneficieze de cele 30 de milioane de lei, suma care se constituie avans pentru achizitionarea unui autoturism nou, primita de catre proprietarul masinii uzate in urma derularii procesului de casare, trebuie sa stie ca in Salaj exista 3 firme de casare la care pot sa apeleze. Acestea sunt Remat SA, Mivas Trans Corporation SRL (sub podul statiei CFR Zalau ) si Balti Dob SRL (in curtea Federal Coop Zalau).

Vasile Negrean, administratorul firmei Mivas Trans Corporation, a declarat ca va continua si in acest an procesul de preluare a masinilor vechi pentru casare si a promis tuturor celor care vor apela la el pentru acest serviciu ca vor primi actele in cel mult 10 minute si nu va trebui sa stea cate o zi, ca pe la alte firme.

Persoana care doreste sa scape de autoturismul vechi trebuie, in primul rand, sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. Acesta poate fi orice persoana juridica, producator, importator autorizat sau distribuitor autorizat al acestuia, care doreste inscrierea in program. De fapt, Administratia Fondului pentru Mediu va face publica lista producatorilor validati. Apoi, proprietarul rablei va putea merge sa predea masina la casare agentului autorizat. Autoturismul care urmeaza a fi casat trebuie sa contina motorul, transmisia, echipamentul electric, trenul de rulare, caroseria, sasiul si sa fie functional. Cel care duce autoturismul la casare trebuie sa detina documente de proprietar al masinii. El va primi in schimb un document de distrugere, cu care se va putea prezenta la producatorul validat.

Romania este tara cu parcul auto cel mai invechit din lume, autoturismele care ruleaza pe drumuri avand o varsta medie de 13,5 ani, varsta care reprezinta pragul de casare in mai multe tari europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »