Programul „O familie, o casă”: Doar locuințele noi vor mai putea fi luate prin credit garantat de stat

Românii vor putea cumpăra locuințe cu credite garantate de stat numai dacă se orientează către locuințele noi, recepționate cu cel mult cinci ani înaintea creditării, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pe care-l găsim acum în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Spre deosebire de actualul program de garantare a creditelor pentru locuințe – Prima Casă – noul program nu va mai acoperi imobilele chiar și puțin mai vechi de cinci ani și nici construirea de noi locuințe.

La MFP a apărut de curând un proiect legislativ care, dacă va ajunge în vigoare, va schimba radical programul guvernamental Prima Casă, cel prin care românii își pot cumpăra locuințe cu credit ipotecar unde statul garantează aproape jumătate din valoarea împrumutată.

Proiectul de OUG privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă” se află acum doar în dezbatere publică și poate cunoaște modificări până când ajunge pe masa Executivului pentru a fi adoptat. Prevederile sale nu pot intra în vigoare mai devreme de publicarea în Monitorul Oficial însă.

Concret, proiectul cuprinde o cu totul altă viziune asupra creditelor garantate de stat pentru achiziția de locuințe, multe dintre noile criterii fiind de natură să reducă sfera persoanelor care vor mai putea lua credite ipotecare garantate de stat, adică prin Prima Casă.

Un exemplu în acest sens e legat de locuințele eligibile, adică cele pentru care se vor putea face credite garantate de stat: vor mai fi acceptate doar locuințele noi și cele construite de cel mult cinci ani.

În proiectul în dezbatere scrie că locuințele noi vor fi cele care au cel puțin un an de la data finalizării construcției (data procesului-verbal de recepție), dar cu condiția să nu fi fost închiriată sau vândută unei persoane. Cât despre locuințele utilizate, acestea vor fi doar cele cu o vechime între unu și cinci ani de la data din procesul-verbal de recepție.

Aici, diferența față de actualul program – Prima Casă – este destul de mare: locuința nouă este definită ca orice locuință recepționată cu cel mult cinci ani înaintea cererii creditului, iar locuințele vechi nu intră sub o limitare din punct de vedere al vechimii.

Cât despre posibilitatea de a lua un credit pentru construirea unei locuințe noi, așa cum se poate face acum prin Prima Casă, nu o regăsim în acest proiect.

Este evident, din textul documentului în dezbatere, că noua viziune a Executivului se duce doar în direcția locuințelor noi, iar cele construite la începutul anilor 2000 sau chiar mai devreme nu vor mai fi eligibile pentru creditare în regim de Prima Casă, deși sunt eligibile acum.

Proiectul nu este însoțit de o explicație a schimbărilor propuse și a necesității din spatele lor. În nota ce acompaniază proiectul este redată o scurtă descriere a situației programului Prima Casă din 2009 și până acum (câteva cifre), dar nu este subliniată necesitatea de a schimba sau înlocui cu totul acest program prin cel propus în proiect și motivele din spatele acesteia.

Leave a Comment