Programul national de sanatate are un bilant ingrijorator

Magazin Salajean 12 martie 2008 0

Programul national de sanatate are un bilant ingrijoratorIn cadrul ultimei videoconferinte organizata de Ministerul Sanatatii Publice, la care a participat si prefectul de Salaj, Andrei Todea, s-au dezbatut o serie de proiecte importante, dintre care amintim: concluziile controlului efectuat in unitatile sanitare cu paturi privind derularea subprogramului Tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice – in baza Ordinului 111/22/2008 si stadiul derularii Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara.

Videoconferinta a debutat cu un dicurs al ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, reprezentantul Guvernului facand un bilant al primelor 6 luni in care s-a derulat Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Astfel, analiza datelor inregistrate in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2007 permite formularea urmatoarelor concluzii: Programul mobilizeaza si ajuta oamenii sa fie mai receptivi la o cultura medicala care presupune controale anuale; ajuta la prevenirea imbolnavirilor si la depistarea precoce a bolilor; ajuta la descoperirea unor boli rare, fiind investigate multe persoane; persoanele neasigurate au posibilitatea sa-si faca gratuit analizele si, eventual, sa inceapa sa-si plateasca asigurarile si sa fie in evidenta unui medic de familie. Dintre pacientii evaluati de medicul de familie, in urma investigatiilor suplimentare si a consultului de catre medicul specialist in vederea stabilirii diagnosticului, 274.797 de persoane au fost depistate cu afectiuni noi. Dupa ce a fost pus diagnosticul de certitudine, acesti pacienti vor fi dispensarizati si vor beneficia de terapie specifica. De asemenea, 39,25 la suta dintre persoanele evaluate au fost identificate cu risc de imbolnavire. Mai mult, riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral este de 4,46 la suta din totalul persoanelor evaluate, a facut cunoscut Nicolaescu.

In scopul cresterii accesibilitatii populatiei la serviciile medicale cuprinse in program, ministrul a mai amintit de faptul potrivit caruia casele judetene de asigurari de sanatate au incheiat un numar de 10.983 contracte cu cabinete de medicina primara, dintre care 4.621 din mediul rural.

Pentru a veni in sprijinul pacientului care se prezinta la medicul de familie, recoltarea probelor biologice se face de catre acesta, la nivelul cabinetului, astfel, 85,27 la suta dintre cabinete indeplinesc conditiile de recoltare si transport al analizelor, in deplina siguranta. Aceasta facilitate este disponibila chiar si in mediul rural, la cabinetele care au dotarea necesara. In vederea completarii examenului clinic medical, au fost recomandate investigatii paraclinice, in medie fiind vorba de circa 5,28 analize de persoana. Din punct de vedere financiar, in primele 6 luni de desfasurare a programului, serviciile prestate au costat, in total, circa 75 milioane euro, cu un cost mediu de 49,88 lei pentru fiecare persoana, sustine ministrul.

In cadrul videoconferintei s-a mai amintit ca, din primele 3 luni de desfasurare a programului, a reiesit faptul ca persoanele de varsta a III-a au fost cele mai receptive, persoane care s-au prezentat in numar mai mare la medic, in vederea evaluarii starii lor de sanatate. Ulterior, in urmatoarele 3 luni, interesul a fost manifestat si de catre populatia activa si fara afectiuni patologice cunoscute in antecedente. Avem pregatita o anexa la aceasta prezentare, in care este facuta o analiza a desfasurarii programului pe regiuni de dezvoltare economico-sociala, cu exemplificari pe judete. Atat anexa, cat si prezentarea vor fi postate, imediat dupa videoconferinta, pe site-ul MSP. In alta ordine de idei, in desfasurarea programului, au fost identificate si unele disfunctionalitati inerente la initierea oricarui program nou, cum ar fi cele din domeniul informatic, precum si cele tinand de intrarea in posesie de catre populatie a taloanelor necesare prezentarii la medicul de familie si la laborator. In urma analizei tuturor acestor disfunctionalitati, pe parcursul derularii programului au fost facute mai multe corectii ale sistemului informatic de prelucrare a datelor si au fost elaborate proceduri standard care sa fluidizeze traseul taloanelor tiparite pana la pacient, a mai spus ministrul Sanatatii. Acesta a mai adus o serie de propuneri privind imbunatatirea Programului de sanatate, dupa cum urmeaza: promovarea in mass media locala, prin aparitia de articole in care sa se puna accent pe importanta participarii populatiei la acest program si prin prezentarea de rezultate intermediare a evaluarii starii de sanatate a populatiei; distribuirea catre populatia judetelor de pliante cu informatii despre derularea programului; monitorizarea periodica a furnizorilor prin care se deruleaza programul pentru remedierea problemelor care pot sa apara in urmatoarea perioada; aparitia metodologiei de control a furnizorilor de servicii medicale, aceasta rezolvand problemele legate de finalizarea planului de supraveghere individual; actualizarea procedurii de eliberare a taloanelor returnate pentru redistribuirea in mai bune conditii si in timp util a acestora.

In perioada de pana la 30 aprilie 2008, vom face un plan de actiune special pentru a rezolva problema taloanelor returnate, a celor pierdute sau distruse, a celor care nu s-au tiparit din cauza unor inadvertente din baza de date avuta la dispozitie. In acest sens, vom gasi solutii si le vom face publice, pentru a transmite taloanele tuturor cetatenilor indreptatiti. Vom utiliza logistica MSP si a CNAS si speram ca vom beneficia de sprijinul primarilor, astfel incat, pana la 30 iunie 2008, sa ajunga toate taloanele la cetateni. Ca urmare, am decis sa prelungim programul pana la 31 decembrie 2008, pentru a putea beneficia de el cat mai multi cetateni, inclusiv cei care lucreaza in strainatate. De asemenea, vom initia programe de comunicare publica si de informare a cetatenilor, a conchis Eugen Nicolaescu.

Alaturi de prefectul Andrei Todea, la videoconferinta au mai fost prezenti reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica, ai Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, ai Unitatii Judetene de Implementare a Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara, precum si ai Asociatiei judetene a medicilor de familie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »