Programul National de Dezvoltare Rurala vine cu intarziere

Magazin Salajean 26 februarie 2008 0

Programul National de Dezvoltare Rurala vine cu intarzierePresedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca, desi aduce cele mai multe oportunitati de finantare, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013 vine cu o intarziere de un an pentru mediul rural, an in care acest mediu nu a fost acoperit cu proiecte, dar s-a trezit cu probleme in plus. Mai mult, in conditiile in care anul 2008 este unul electoral, in care primarii nu se vor inghesui sa faca proiecte, intarzierea va fi si mai puternic resimtita. Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 vine prea tarziu pentru zona rurala. A intarziat un an, timp in care mediul rural nu a fost acoperit cu proiecte. Primarii au actionat individual si, chiar daca unii din ei au facut proiecte, au trebuit sa astepte finantarea. Mediul rural a stat pe loc, s-a depopulat grav, dar s-a trezit cu probleme in plus. Programul vine tarziu si, din cauza ca 2008 este un an electoral, si nu stiu cati primari vor face proiecte. Totusi, cu toate pacatele sale, PNDR are cele mai importante sume ce pot fi accesate, de care cei interesati ar trebui sa profite pentru valorificarea resurselor din mediul satesc, a spus Tiberiu Marc.

De altfel, presedintelui CJ Salaj i se pare oarecum de neinteles si accentul care s-a pus mereu pe subventiile directe, avand in vedere ca UE vrea sa renunte la ele.

Mediul rural ramane, astfel, sarac, atat in proiecte, cat si in numarul de angajati pe care ii are. Cei mai multi angajati din mediul rural sunt in primarii – aproximativ 800, iar prin formele de combatere a somajului, mai exista cateva sute de persoane angajate. Ca urmare, majoritatea veniturilor din mediul rural inseamna pensiile, a spus Marc.

Potrivit acestuia, in judet sunt doar cateva comune unde primarii au indraznit sa faca proiecte si sa aiba o strategie pentru dezvoltarea comunitatilor. Restul primarilor nu au facut nimic si nu vor face nici in continuare, intrucat nu inteleg despre ce este vorba, iar acest aspect va fi subliniat la mijlocul anului, cand comunele vor fi evaluate asupra modului in care au intocmit proiecte.

Din axele propuse de PNDR, cea mai importanta este , in opinia lui Marc, axa 3 privind calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei din acest spatiu. Numai ca, oricat am rezolva infrastructura tehnico-edilitara, daca nu exista modificari de factura generala, ruralul va ramane o zona in care se vor pompa bani, fara a se atinge obiectivele propuse. Supermarketurile si sistemul de globalizare vor promova mereu produse din alte parti, dar nu vad de ce nu ar putea fi promovate la fel si produsele din Salaj, a spus presedintele CJ. Privitor la infrastructura tehnico-edilitara, acesta a spus ca administratiile locale nu mai pot intocmi proiecte pentru realizarea aductiunii de apa daca nu au pus la punct si sisteme de canalizare. Iar alimentarea cu gaz a comunitatilor rurale si-a pierdut din semnificatie, in conditiile in care pretul gazului a crescut considerabil in ultimii ani.

Finantarea prin PNDR inseamna sustinerea proiectelor cu sume intre 50.000 de euro si 200.000 de euro, printre criteriile de selectie a proiectelor numarandu-se crearea de noi locuri de munca si faptul ca solicitantii nu au mai beneficiat anterior de sustinere din fonduri europene.

Cea mai mare problema care ar putea aparea, totusi, pe PNDR, tine de atestarea proprietatilor. Investitiile de baza presupun si parcurgerea unor proprietati ce nu apartin domeniului public, iar terenurile private nu mai pot fi puse la dispozitia investitorilor printr-un simplu acord, a explicat Marc acest aspect ce ar putea isca greutati in derularea PNDR.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »