Programul de sanatate va fi extins

Magazin Salajean 18 septembrie 2007 0

Programul de sanatate va fi extins

Programul National de Evaluare Starii de Sanatate a Populatiei va fi extins incepand cu jumatatea anului viitor. Mai marele sef peste sanatate a decis ca acesta sa fie completat cu o alta serie de analize, precum cele care depisteaza cancerul si diabetul.

Pe langa aceste analize, programul va avea si o componenta de planificare familala si contraceptie.

La doar doua luni de la demararea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prezenta salajenilor la medicii de familie este din ce in ce mai mare. Daca in luna iulie doar 60 la suta din cei 11.000 de salajeni se prezentau pentru consultatie la medicul de familie, in luna august aproape 80 la suta si-au evaluat sanatatea.

Din cei aproximativ 13.000 de persoane nascute in luna august care trebuia sa se prezinte la medicul de familie, 80 la suta au fost evaluati. Cei mai interesati in a-si evalua sanatatea s-au dovedit a fi varstnicii si, implicit, cei din mediul rural. Fata de luna precedenta se simte o imbunatatire si din punctul de vedere al prezentei orasenilor la medicul de familie, ne-a declarat directorul de relatii contractuale din cadrul CJAS Salaj, dr. Marius Tautu.

Dificultati…

Medicii de familie salajeni se confrunta, la doua luni de la demararea programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, cu dificultati in ceea ce priveste lipsa programului informatic. O alta dificultate cu care se confrunta medicii de familie salajeni vizeaza aplicatia informatica intermediara, care permite acestora sa colecteze si sa prelucreze datele medicale ale fiecarui pacient. In urma prelucrarii datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boala sau mai multe. In concluzie, medicul nu va mai scrie de mana riscograma, si dupa ce o va completa, printr-un simplu click va avea si rezultatul acestei riscograme.

De asemenea, acest soft intermediar realizeaza si nomenclatoarele de raportare lunara catre Casele de Asigurari, scutind din nou medicii de a mai scrie de mana. Programul informatic va putea fi descarcat de pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice doar de medicii de familie, pe baza CNP. Din pacate, nu toti medicii de familie vor putea beneficia de facilitatile programului informatizat, pentru ca nu au in dotare calculatoare.

Din cei 113 medici de familie cu care am incheiat contract, doar 96 au raportat situatia cu privire la dificultatile cu care s-au confruntat in decursul unei luni. Acestia au spus ca au intampinat greutati in ceea ce priveste varianta finala a aplicatiei programului, a spus dr. Tautu.

Evaluarea sanatatii

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. S-a estimat ca suma necesara derularii acestui program este de aproximativ 300 milioane de euro. Prin acest program, salajenii beneficiaza de o consultatie clinica gratuita si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabetice, anemii etc. Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si doua taloane nominale. Pe un talon scrie Medic, si cu acesta se va prezenta la consultatie, la medicul de familie, in luna in care este nascut. Acest talon va ramane la medicul de familie. Pe al doilea talon scrie Laborator de analize si cu el se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se efectua analizele respective. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sunt stabilite de medicul de familie in urma examenului clinic. Daca in urma examenelor medicul de familie suspecteaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate care nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice.

In final, pe baza tuturor acestor informatii, tot medicul de familie va fi cel care va trage concluziile asupra starii de sanatate a pacientului. Medicul de familie va programa asiguratii de pe lista in luna in care acestia sunt nascuti. Vor fi programati in perioade bine stabilite de medicul de familie si cetatenii neasigurati care au solicitat sa se inscrie pe lista sa. Parcursul unui salajean in acest program va fi medic de familie – laborator pentru recoltare; analize-medic de familie pentru interpretarea analizelor si recomandarile in functie de rezultate.

Nu vor face acest control: persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; bolnavii cronici cunoscuti si dispensarizati de medicul de familie care in ultimele 90 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; copiii de la 0-3 ani, decat la recomandarea expresa a medicului.

Reamintim ca pentru derularea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei au fost alocati judetului Salaj 832.000 de lei, din care 202.000 sunt pentru serviciile medicilor de familie si 630.000 de lei pentru plata serviciilor paraclinice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »