Programul de reabilitare termica intra in prelungiri

Magazin Salajean 7 mai 2008 0

Programul de reabilitare termica intra in prelungiriDesi programul de modernizare a sistemelor centralizate de incalzire si reabilitare termica a cladirilor urma sa se incheie la finele anului viitor, Guvernul a decis sa prelungeasca pana in 2015 termenul pana la care romanii pot accesa fonduri din care sa-si izoleze imobilele. Pentru reabilitarea sistemelor centralizate de incalzire si reabilitarea termica a cladirilor in 2008-2015 vor fi alocate anual de la bugetul de stat 265 de milioane de lei, suma totala care va fi disponibila pentru aceste investitii in imobilele din Romania ajungand la 2,3 miliarde de lei.

Scopul acestui program de investitii este eficientizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica avand ca obiectiv final reducerea consumului de resurse energetice primare pentru producerea energiei termice cu cel putin un milion Gcal/an fata de consumul din 2004. In hotararea de guvern din 2006, prin care a fost initiat programul, este indicat un obiectiv de reducere a acestui consum de cel putin 10 milioane Gcal/an raportat la aceeasi perioada. In ceea ce priveste totalul costului utilitatilor suportate, lunar, de populatie, autoritatile centrale au estimat ca acesta va scadea in urmatorii ani la mai putin de 10% din veniturile populatiei, ca urmare a modernizarii sistemelor de termoficare.

Interes scazut din partea zalauanilor

Zalaul are numeroase blocuri ale caror fatade ar trebui refacute si a caror pereti ar trebui izolati termic, pentru un confort sporit al locatarilor. Din pacate, acestia sunt si in 2008 la fel de reticenti fata de programul de reabilitare termica precum anul trecut. Mai exact, nu se incumeta sa depuna cereri de finantare pentru asemenea obiective, cu toate ca statul si autoritatile locale acopera 70 la suta din costuri. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca doar cinci asociatii de proprietari din Zalau s-au aratat interesate de accesarea unor asemenea fonduri, care sa le permita sa dea o fata noua blocurilor in care locuiesc, realizand, in acelasi timp, economii la propriile buzunare ca urmare a izolarii termice a apartamentelor. Proprietarii de apartamente interesati sa devina aplicanti la proiect, trebuie sa urmeze, intr-o prima etapa, cativa pasi. Sa se constituie in asociatii de proprietari, acolo unde aceste organizatii nu sint constituite, si sa depuna o cerere la Primaria municipiului Zalau

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »