Programul de ingramadire in sanatate

Magazin Salajean 1 noiembrie 2007 0

Programul de ingramadire in sanatate* Prezenta salajenilor la cabinetele medicilor de familie pentru evaluarea starii lor de sanatate, in perioada iulie-septembrie 2007 este scazuta, de 59,30 la suta

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, dr. Corin Penciuc, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, de la inceputul Programului National privind evaluarea starii de sanatate a populatiei, participarea salajenilor la cabinetele medicilor de familie este foarte mica.

De cand a demarat acest program de evaluare a starii de sanatate a populatiei prezenta salajenilor este foarte mica. Cei mai interesati in a-si evalua starea de sanatate sunt persoanele varstnice din mediul rural, urmate de cele din mediul urban. Astfel ca, prezenta este in proportie de 54 la suta in mediul rural si de 46 la suta in mediul urban, a spus dr. Penciuc.

In ceea ce priveste organizarea activitatii medicilor de familie, tot cei din mediul rural sunt pe primul loc. Zona rurala este mult mai bine organizata. Medicii de familie de acolo duc o campanie de informare a pacientilor mult mai asidua si sunt mult mai grijulii din punct de vedere al efortului pe care trebuie sa-l depuna, a adaugat presedintele CAS Salaj.

Daca in luna iulie doar 60 la suta din cei 11.000 de salajeni se prezentau pentru consultatie la medicul de familie, in luna august aproape 80 la suta si-au evaluat sanatatea, pe cand in luna septembrie prezenta era de 59,30 la suta.

In urma evaluarii starii de sanatate a salajenilor, pana in momentul de fata cel mai mare risc depistat de medicii de familie este cel dat de diabetul zaharat tip 2, in proportie de 36,43 la suta, urmat de riscul unei boli cardiovasculare (15,79 la suta), cancer uterin (2,53 la suta), cancer col uterin (2,37 la suta), cancer la san (1,28 la suta), avc (1,24 la suta), urmate la randul lor de boala renala cronica, cancer colorectal si osteoporoza la femei.

Taloane returnate

Presedintele CAS Salaj, dr. Corin Penciuc, a spus ca de la demararea acestui program au fost returnate institutiei 2.000 de plicuri cu taloane, prin intermediul Companiei Nationale de Posta.

Plicurile cu taloane sunt tinute la sediul Companiei de Posta, dupa care sunt trimise la CAS. Pentru ridicarea lor, cei care nu au primit taloanele trebuie sa se adreseze institutiei noastre, unde pot exista doua situatii: in cazul in care solicitantul se gaseste pe lista cu plicurile returnate, acesta se inmaneaza adresantului, in caz contrar, datele personale se trimit la CNAS pentru a fi tiparite taloanele din nou, a afirmat dr. Penciuc.

O alta problema constatata de presedintele CAS Salaj vizeaza sistemul informatic, care pana in momentul de fata a suferit cinci schimbari. O ameliorare in ceea ce priveste acest program a survenit odata cu aparitia Ordinului 1474/644 din data de 23 octombrie 2007, prin intermediul caruia se dispune achizitionarea de programe informatice care sa cuprinda aplicatii necesare colectarii, validarii, raportarii si preluarii raportarilor de catre casele de sigurari de sanatate referitoare la serviciile acordate in cadrul programului.

Tot prin modificarile aduse la Ordinul 994/354 din 2007 privind Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei se remarca faptul ca recomandarea de investigatii paraclinice pe categorii de persoane prevazute prin ordin a se efectua cele noua investigatii ste orientativa.

Aceasta presupune ca medicul de familie, in functie de rezultatele clinice ale persoanei poate recomanda oricare din tipurile de investigatii fara restrictie de varsta, a conchis dr. Corin Penciuc.

Reamintim ca pentru derularea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, au fost alocati judetului Salaj 832.000 de lei, din care 202.000 sunt pentru serviciile medicilor de familie si 630.000 de lei pentru plata serviciilor paraclinice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »