Programul de evaluare a sanatatii populatiei, in pas de melc

Magazin Salajean 27 iulie 2007 0

Programul de evaluare a sanatatii populatiei, in pas de melc

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei a inceput doar teoretic. Aceasta pentru ca nici o persoana nu poate merge la medic decat in momentul in care primeste, prin posta, documentele necesare.

Contractele au fost semnate

Salajenii vor primi doua taloane cu care vor trebui sa se prezinte la medicii de familie. Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei poate incepe, cel putin in judetul Salaj. Potrivit directorului de relatii contractuale al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, Marius Tautu, contractele cu medicii de familie si cu laboratoarele unde se vor face analizele au fost semnate.

Toti medicii de familie (108) au semnat contract cu CAS Salaj pentru acest program. De asemenea, au fost semnate contracte cu trei laboratoare de analize, a spus directorul Tautu.

Primul laborator care a incheiat contract cu institutia noastra este Salvosan, situat in Dumbrava nr. 48, bloc TCI, cu puncte de lucru in Jibou, Cehu Silvaniei si Ileanda. Al doilea laborator este Mediserv SRL situat pe strada Sfanta Vineri nr. 10/A, cu puncte de lucru proprii a laboratorului in incinta farmaciei Gallenus din Zalau, in Crasna, Simleu Silvaniei si Jibou. Ultimul pe lista laboratoarelor este Biolab, situat pe Aleea Ritmului, bloc C23, apartamentul 41, cu puncte de lucru in Zalau, strada Avram Iancu nr.3, apartamentul 1.

Programul este gratuit pentru oricare cetatean, indiferent ca este asigurat sau nu, indiferent ca este sau nu inscris pe lista unui medic de familie. In cazul in care un cetatean nu are medic de familie sau nu este asigurat, se poate adresa oricarui medic de familie, care il va inregistra pe o lista separata si va fi programat la consultatie.

Fiecare salajean va primi prin posta o scrisoare in care i se va explica ce trebuie sa faca si doua taloane. Pe primul va scrie Medic, iar pe celalalt Laborator, cu care salajenii se vor prezenta la medicul de familie, daca este inscris la unul, sau la orice medic de familie, daca nu are unul, a adaugat Marius Tautu.

Fiecare persoana primeste doua taloane

Potrivit inspectorului din cadrul Oficiului Judetean de Posta Salaj, Viorica Sabau, pentru luna iulie au sosit in judet 22.053 de taloane, din care 20.241 au fost deja distribuite. Factorii postali s-au confruntat si cu situatii in care nu au gasit asiguratii la domiciliu, astfel ca, 1.056 de taloane au fost avizate. De asemenea, au fost inapoiate 756 de taloane, din cauza ca persoanele figureaza ca plecati din localitate, a adaugat inspectorul Sabau.

In cadrul programului, fiecare cetatean va beneficia de o consultatie la medicul de familie si, in functie de rezultatul consultatiei, de un set de analize pentru depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc. Plata consultatiei si a setului de analize de laborator este suportata integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice.

In cazul in care medicul de familie decide, pe baza analizelor, ca exista o suspiciune de boala, acesta va recomanda consultul la un medic specialist, a afirmat directorul de relatii contractuale, Marius Tautu. De asemenea, directorul Tautu a precizat ca fiecare salajean isi va putea alege laboratorul unde isi va face analizele. Practic, persoanele nascute in luna iulie ar trebui sa primeasca deja in posta documentele necesare. Programul prevede ca persoanele nascute in luna august sa primeasca documentele pana la sfarsitul lunii iulie.

Pentru a beneficia de serviciile cuprinse in acest program, fiecare cetatean va lua legatura cu medicul de familie (telefonic sau la sediul cabinetului), in luna in care s-a nascut, pentru a fi programat in vederea efectuarii consultatiei de evaluare a starii de sanatate. Fiecare va primi acasa o scrisoare insotita de doua taloane, unul pentru medicul de familie, care va fi predat acestuia, si altul pentru laboratorul de analize, care va fi folosit la laborator pentru recoltarea analizelor recomandate de medic si inscrise pe spatele talonului, a mentionat directorul Tautu.

Pentru buna desfasurare a programului, cetatenii care si-au schimbat domiciliul sunt rugati sa verifice la serviciul Evidenta Populatiei daca sunt inregistrati cu adresa corecta, deoarece taloanele si scrisoarea sosesc la adresa inscrisa in actul de identitate.

Buget

In cadrul acestui program, medicii vor primi 15 lei pentru fiecare persoana consultata, pe baza de taloane. De asemenea, vor primi cate 1 leu pentru introducerea datelor pe calculator. Laboratoarele de analize vor primi maximum 50 de lei pentru o persoana, in functie de analizele prescrise, tot pe baza de talon.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »