Programe de reabilitare pentru comuna Ip

Magazin Salajean 2 februarie 2009 0

Programe de reabilitare pentru comuna IpConform informatiilor oferite de Ioan Boer, primar al comunei Ip, programele de reabilitare vor continua si pe parcursul anului 2009.

Anul 2008 a adus si finalizarea programului de asfaltare a drumurilor comunale. Acest program finantat prin intermediul SAPARD, a fost demarat din anul 2006, reusindu-se turnarea unui covor asfaltic pe o distanta de aproximativ 11 kilometri.

Printre proiectele demarate se vizeaza regularizarea vailor Ip, Ban, Cerasa, deoarece in sectorul drumului national 19 D, in zona Zauan Bai, carosabilul este des inundat, ca urmare a ploilor torentiale anuale. Prin intermediul Comunitatii Miniere s-au demarat proiecte de reabilitare a caminelor culturale din Zauan si Ip, deschiderea plicurilor pentru proiectare avand loc pe data de 30 ianuarie 2009. Sumele necesare reabilitarii acestora se vor ridica la 100 de mii de lei pentru localitatea Zauan si 200 de mii lei pentru localitatea Ip.

In cadrul programelor de reabilitare a infrastructurii unitatilor de invatamant de pe raza comunei, au fost incluse mai multe actiuni, printre care si inlocuirea vechilor geamuri cu altele noi de tip termopan. Aceasta actiune a cuprins scolile din Ip si Zauan, Cosniciu de Jos si Cosniciu de Sus unde s-au realizat si grupuri sociale.

La scoala din Zauan lucrarile nu au fost finalizate ca urmare a proastei gestionari din partea fostei conduceri edilitare si a directorului unitatii respective.

Nu mai avem intentia de a oferi sume de bani directorilor de scoli, pentru ca, asa cum s-a intamplat in trecut, lucrarile demarate au fost prost gestionate. Imi doresc ca directorii de scoli sa-si coordoneze cat mai bine subalternii, cadrele didactice pentru cat mai buna educatie a copiilor si, totodata, sper ca unitatile scolare si Primaria sa mentina o cat mai buna relatie de colaborare, a adugat edilul comunei Ip. Pentru scoala din Zauan mai exista un proiect de reabilitare in valoare de 300 de mii de lei, iar pentru restaurarea conacului Viscki vor mai fi alocati alti 300 de mii de lei.

Primaria comunei, mai intentioaneaza sa aloce fonduri pentru imprejmuirea scolilor din Cosniciu de Jos si Cosniciu de Sus si pentru zugraveli interioare si exterioare. Desi scoala din Ip este reabilitata in proportie semnificativa, se mai urmareste reabilitarea salii de sport si a scolii primare. Constructia unei noi gradinite in localitatea Ip se vede a fi necesara ca urmare a situatiei vechiului amplasament, care momentan este in curs de retrocedare catre proprietarul de drept.

Comuna Ip a primit un microbuz scolar, cu sprijininul inspectorului scolar al judetului, Ioan Abrudan. Microbuzul transporta elevii din zona Zauan Bai la Ip, deoarece in Zauan Bai nu exista o scoala, si, totodata, ofera transport elevilor din Cerasa si Cosniciu de Jos.

La finele anului 2008 am intentionat sa achizitionam un buldoexcavator multi-functional foarte necesar lucrarilor din comuna, dar achizitionara acestui utilaj n-a mai fost posibila ca urmare a efectelor crizei financiare, care s-au simtit si in bugetul local, a completat edilul comunei.

Un proiect demarat deja este cel de asfaltare a unui segment de drum (1,3 kilometri) in zona Zauan Bai

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »