Profitul a peste 1.200 de firme salajene, impozitat automat

Magazin Salajean 4 februarie 2010 0

Profitul a peste 1.200 de firme salajene, impozitat automatMicrointreprinderile care pana la 31 decembrie 2009 au platit impozit pe venit vor fi acum luate in evidenta ca platitoare de impozit pe profit, modificarea urmand sa se faca automat, fara sa fie nevoie de drumuri in plus la organele fiscale sau de declaratii pe propria raspundere.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, aceasta decizie a fost luata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a se evita astfel aglomerarea la unitatile fiscale, avand in vedere ca, in Cluj, la aceasta data, sunt inregistrate peste 1.217 microintreprinderi care sunt obligate sa treaca la impozitarea pe profit.

Trecerea la impozitarea de 16 la suta pe profit si imposibilitatea de a opta pentru impozitul de 3 la suta pe venit, incepand cu 1 ianuarie 2010, a creat discutii aprinse printre patroni, majoritatea preconizand ca, cel putin in prima faza, masura va duce la un val de falimente, dar si la cresterea evaziunii fiscale. Astfel, repre-zentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private din Romania au declarat deja ca, anul acesta, la nivel national, cateva sute de mii de societati isi vor intrerupe activitatea ca urmare a impozitarii profiturilor.

In paralel, patronii microintre-prinderilor spun ca, in noile conditii, se vor vedea obligati sa lucreze la negru sau sa speculeze regulile contabile, trecand in acte un profit cat mai mic, chiar daca asta inseamna, pana la urma, evaziune fiscala.

Anul trecut, o microintreprindere care avea venituri de 100.000 de euro platea la stat 3.000 de euro, respectiv impozit de 3 la suta pe venit. Acum insa, daca luam in calcul ca aceeasi microintreprindere ar avea, la aceleasi venituri, un profit de 40.000 de euro, inseamna ca va trebui sa plateasca la stat 6.400 de euro, deci mai mult decat dublu fata de inainte. In plus, chiar si microintreprinderile care nu vor avea profit vor fi obligate sa plateasca un impozit minim de 500 de euro.

Pe de alta parte, in afara impozitarii pe profit, o alta modificare care a intrat in vigoare in acest an si care afecteaza deja micro-intreprinderile se refera la faptul ca aceastea nu mai beneficiaza de derogarea privind declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, care urmeaza astfel sa fie declarate si platite lunar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »