Profesorii salajeni intra in greva de avertisment

Magazin Salajean 19 martie 2010 0

Profesorii salajeni intra in greva de avertisment

Peste 4.000 de profesori din judetul Salaj vor intra, saptamana viitoare, in greva de avertisment. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj, Eusebiu Lehene, profesorii au avut de ales intre trei forme de protest, respectiv intre pichetare, miting sau greva de avertisment. La nivelul judetului Salaj, s-a stabilit ca actiunile de protest ale angajatilor din sistemul de invatamant salajean vor consta in greva de avertisment. Si anume, in data de 26 martie, va fi organizata, in toate unitatile de invatamant din judetul Salaj, o greva de avertisment de tip japonez ce va dura trei ore, respectiv in intervalul orar 11:00-13:00. Pe parcursul grevei de avertisment, cadrele din invatamant vor purta ecusoane sau banderole albe legate de brat. La intrarea in fiecare unitate de invatamant va fi expus cate un panou pe care va scrie ca in scoala se desfasoara greva de avertisment de tip japonez, intre orele stabilite. Acelasi mesaj va fi scris si pe tabla, in fiecare clasa, ne-a comunicat Eusebiu Lehene.

La aceasta actiune de protest vor participa peste 4.000 de salariati din invatamant din Salaj. Insa chiar daca profesorii sunt in greva de avertisment, orele de curs se vor desfasura normal. Nu vrem sa facem o bucurie Guvernului, se ne mai taie din leafa. Astfel ca am decis ca, pe timpul grevei de avertisment, orele de curs sa se desfasoare in mod obisnuit, a precizat Lehene.

Actiunile de protest ale salariatilor din invatamant vor continua in functie de raspunsul Guvernului. Potrivit graficului de proteste stabilit de consiliul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, din care face parte SLI Salaj, pana pe 2 aprilie vor avea loc mitinguri, pichetari si greve de avertisment in toata tara, iar in perioada 12-30 aprilie vor fi pichetate sediile Guvernului si Ministerului Educatiei. Intre 1 si 15 mai vor fi organizate mitinguri de protest la nivel central, care vor fi urmate de depunerea unor plangeri impotriva Guvernului la organismele internationale. In perioada 15-31 mai va fi organizata o greva de avertisment la nivelul intregii tari, urmand ca FSLI sa se pregateasca de greva generala in prima decada a lunii iunie, care ar putea duce la blocarea anului scolar 2009-2010.

Profesorii din Romania au inceput actiunile de protest, nemultumiti de disponibilizarile din toamna, neplata drepturilor salariale castigate in instante, lipsa dialogului social cu sindicatele inainte de elaborarea Legii educatiei si a invatamantului, reducerea a 15.000 de posturi din invatamant, insuficienta fondurilor pentru cheltuielile de personal pe 2010 pentru angajatii din educatie, scaderea veniturilor salariale ale personalului didactic incepand cu luna ianuarie 2010 si cresterea varstei de pensionare propusa de Guvern.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »