Produsele marca ECO sunt asteptate pe piata salajeana

Magazin Salajean 11 ianuarie 2011 0

Produsele marca ECO sunt asteptate pe piata salajeana

Agricultura ecologica nu mai reprezinta, pentru salajeni, un vis indepartat. Tot mai multi fermieri indraznesc sa intre in randul celor vor putea oferi consumatorilor lapte, carne, fructe, legume, sucuri sau miere, fara chimicale. Deocamdata, pe rafturile marilor unitati comerciale din judet, nu se comercializeaza produse, din Salaj, purtand marca ECO, ci doar produse traditionale.

Sanatatea consumatorilor, pe primul loc

Cei mai multi producatori din judet, de la cei care lucreaza pentru consumul propriu, pana la cei care detin ferme vegetale sau animale, de diferite dimensiuni, sunt incredintati ca produsele lor sunt cat se poate de naturale. Ei sustin ca produsele obtinute in Romania sunt mai pure, mai lipsite de chimicale decat cele comercializate pe piata europeana. Dar, cu toate ca salajenii sunt linistiti ca produsele pe care le obtin sunt …aproape naturale, mai este cale lunga pana a fi acceptate si etichetate de specialisti ca ecologice, respectiv ECO, sau BIO, cum le denumesc occidentalii. Cale lunga, mai ales in ce priveste indeplinirea unor standarde si prevederi.

Potrivit directorului Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj, Virgil Turcas, productia ecologica insemna obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice, in conformitate cu regulile si principiile de productie ecologica, stabilite prin Ordonanta de Urgenta 34/2000 si care sunt certificate de un organism de inspectie infiintat in acest scop. Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate si echilibrate, care asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor.

Organismele modificate genetic si derivatele lor nu sunt permise in productia agroalimentara ecologica. Fermierii care aleg calea agriculturii ecologice au de respectat o serie de reguli, cum ar fi: sa utilizeze, ca produse pentru protectia plantelor, fertilizatori si amelioratori ai solului, furaje, materii prime pentru prepararea furajelor, furaje compuse, aditivi furajeri, anumite substante utilizate in alimentatia animalelor, produse pentru curatarea si dezinfectia adaposturilor si instalatiilor de crestere a animalelor, produse pentru lupta impotriva organismelor daunatoare si bolilor din adaposturi si instalatii de cresterea animalelor, numai produsele prevazute in lista celor permise a fi utilizate in agricultura ecologica si cu respectarea conditiilor specifice. Fermierii trebuie sa utilizeze seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica; sa nu utilizeze organisme modificate genetic si (sau) produse derivate din astfel de organisme, cu exceptia medicamentelor de uz veterinar.

Operatorii care produc, proceseaza, importa din alte tari, depoziteaza sau distribuie produsele ecologice, in vederea comercializarii, au obligatia de a-si inregistra activitatea la Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), prin compartimentul de specialitate si de a se supune controlului unui organism de inspectie si certificare aprobat. Inspectia si controlul operatorilor de produse agroalimentare ecologice se fac de catre organisme de inspectie si certificare (persoane juridice din sectorul public sau privat), aprobate de MAPDR. Fermierii salajeni care intentioneaza sa obtina certificatul de producator ECO sunt verificati si inspectati de societatea ECO Inspect din Cluj, singurul organism de certificare aprobat de minister, din aceasta zona, care poate acorda certificat de conformitate.

30 de salajeni au solicitat sprijin financiar

Fermierii care intentioneaza sa faca agricultura ecologica, respectiv, care sunt inregistrati in sistemul de agricultura ecologica primesc subventii de la stat. Dupa cum explica Ioan Tarau, sef compartiment in cadrul APIA Salaj, acesti bani se acorda deoarece fermierii se afla in perioada de trecere (de conversie) de la agricultura traditionala la cea ecologica, care este de trei ani, in cazul productiei vegetale si de un an pentru productia animala. Pana la obtinerea certificatului de producator ecologic, fermierii pot inregistra pierderi in productie, nemaiavand voie sa utilizeze pesticide si ingrasaminte chimice, sau, in cazul animalelor, furaje, ori fainuri proteice (de peste);

singurele furaje pe care le pot folosi vor fi si ele la randul lor ecologice. La inceputul acestui an a demarat a treia etapa de depunere a cererilor de plata, cu termen limita pe 21 ianuarie 2011 pentru Ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, prin schema de finantare Fondul European de Grantare Agricola. Ioan Tarau a precizat ca in primele doua etape de depunere a cererilor de finantare, au fost inregistrate la APIA, 30 de solicitari de fonduri, care sunt in prezent in curs de aprobare. Fermierii salajeni au cerut sprijin financiar pentru 774,67 ha si 911 familii de albine. Suma totala alocata la nivelul tarii este de 3,098 milioane de euro, bani care se repartizeaza in functie de dimensiunea exploatatiei. Astfel, in cazul productiei vegetale, la o exploatatie ce are 0,3-5 hectare se acorda 1.500 euro; pentru 5-20 ha se acorda 2.300 euro, iar pentru o exploatatie cu peste 100 de hectare se poate primi maxim 3.800 de euro. Pentru ferme de pasari, se poate beneficia de 1.500 de euro daca exploatatia are mai putin de 500 de capete, sau de 3.000 euro, daca ferma are peste 1.500 de pasari. Pentru detinatorii de bovine se aloca 800 euro, daca exploatatia are mai putin de 20 de capete, sau 2.000 euro, daca are peste 20 de bovine. La ovine se poate primi: 500 euro pentru mai putin de 20 de capete, si 3.500 pentru o ferma de peste 100 oi. Pentru albine statul atribuie 750 de euro in cazul exploatatiilor cu pana la 50 de familii de albine, 850 euro pentru cei care au intre 51 si 100 de familii de albine, si 950 euro pentru exploatatiile cu peste 101 familii de albine.

Cei care doresc sa beneficieze de aceste fonduri, potrivit HG 759/21 iulie 2010 si HG 1303/2010 trebuie sa fie persoane fizice, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate si sa indeplineasca cateva conditii, cum ar fi: sa aiba in folosinta o suprafata de minim 0,3 hectare, sa fie inregistrati ca producatori in agricultura ecologica (pentru fiecare an pentru care se solicita ajutorul specific), sa incheie un contract cu un organism de certificare aprobat de MAPDR, sa detina un certificat de conformitate si sa nu aiba datorii la bugetul de stat, sau la bugetul local. Cei care detin ferme mixte pot beneficia de fonduri fie pentru productia animala, fie pentru cea vegetala. Platile pentru anul 2010 se vor efectua pana la data de 30 iunie 2011, a informat Ioan Tarau, dar fermierii trebuie sa-si continue activitatea in agricultura ecologica o perioada de cinci ani.

Ce alegem, produse ECO sau traditionale?

Deocamdata, fermierii sunt ajutati de stat in activitatea de debut, mai precis in perioada de conversie. Se spera ca si pe viitor sa fie disponibilitate financiara pentru a sustine productia ecologica, deoarece la nivelul Uniunii Europene se discuta deja despre posibilitatile de acordare de sprijin financiar agricultorilor si dupa teminarea perioadei de conversie, pentru a incuraja productia si desfacerea. Inca la nivelul comerciantilor din Romania si chiar a cumparatorilor, nu se face distinctie clara intre produsele ECO si cele traditionale.

Acestea din urma nu sunt neaparat ecologice si pot contine aditivi sau substante hormonale, doarece multe dintre ele sunt preparate avand la baza produse importate din Occident, dopate cu astfel de substante. Ramane de vazut cine va invinge pana la urma, consumatorul, care doreste sa se hraneasca sanatos, chiar daca plateste dublu pentru un produs ECO, sau unii comercianti, care speculeaza criza, oferind produse, cu componenta chimica indoielnica, dar la preturi accesibile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »