Produsele agricole, mai scumpe decat in 2006

Magazin Salajean 13 septembrie 2011 0

Produsele agricole, mai scumpe decat in 2006

Evolutia preturilor de-a lungul ultimilor ani la cereale si legume este mult superioara altor produse, care nu au inregistrat scumpiri foarte mari. Costul de achizitie a majoritatii produselor agricole s-a dublat sau chiar triplat. In unele cazuri, cresterile sunt cauzate de timpul nefavorabil, in altele de influenta importurilor, exporturilor, sau chiar de inexistenta hambarelor de depozitare in judet.

Preturi ridicate la varza, salata si fasole boabe

Potrivit unei analize a preturilor la nivel national, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la varza de toamna (al carui pret a crescut cu aproape 200 la suta), floarea soarelui (cu 150 la suta), usturoiul uscat (cu 131 la suta), cartofii de toamna si graul. In schimb, o evolutie crescanda s-a remarcat la porumb, orz, ceapa, morcov, salata de camp.

Dupa cum aprecia directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Ioan Bujita, pretul in crestere al verzei de toamna este justificat prin aceea ca se cultiva manual si necesita irigatii, aceasta se plateaza in cultura a doua si are nevoie de o atentie sporita la cultivare. In schimb, cartoful isi pastreaza pretul sau scade, lucrarile, la marii producatori, fiind complet mecanizate.

Rosiile au productie mare si sunt rezistente la seceta, ceea ce face ca pretul lor sa scada, in timp ce la ardei, fiind plante mai pretentioase, care au nevoie mare de apa, pretul este in crestere. Fata de anul 2006 valoarea de achizitie a ardeilor s-a dublat, avand in vedere faptul ca pe piata au patruns hibrizi productivi si foarte rezistenti la boli care genereaza productii mari si de calitate, aspect care-l observam si la vinete, a aratat Ioan Bujita.

Despre salata, interlocutorul nostru a mentionat ca la aceasta data pretul ei este in crestere. Este o cultura timpurie specifica solariilor si serelor, care necesita multa munca manuala, substante fitosanitare, ceea ce duce la un pret ridicat. Salata este de trei ori mai scumpa decat in anul 2006. Nu se produce in perioada mai-august, deoarece in spatiile acoperite culturile se rotesc, dupa salata timpurie, se planteaza ceapa, apoi se cultiva castraveti, si mai apoi, salata si spanac, toate fiind duse in piata de producatori doar atunci cand este cerere si cand pretul de vanzare este mare.

Directorul DADR Salaj a considerat ca morcovii si-au pastrat pretul fata de anii anteriori, cu exceptia anului trecut cand au fost multe perioade ploioase, iar ceapa s-a scumpit din 2006 pana acum de la un leu, la 3 lei, cu toate ca perioada de cultivare din toti acesti ani nu a fost defavorabila.

Sunt multe legume la care pretul este influentat de importuri sau exporturi, dar si de cererea cumparatorilor. Astfel, cu toate ca pretul real al unui litru (masura cu care se vinde la majoritatea producatorilor din piata) de fasole boabe ar fi la 1,5 lei, acesta se vinde de trei-patru ori mai scump, acum fiiind momentul pregatirii conservelor de toamna (fasolea fiind utilizata la zacusca), a explicat Ioan Bujita.

Cartofi multi, la pret constant

La preturile actuale, toti cultivatorii agricoli obtin beneficii, nu mai mici de 10-12 la suta. Cultivatorii nu au de ce sa fie nemultumiti, stiind ca au fost ajutati si cu subventii, al caror nivel este de peste 200 de euro la hectar pentru culturile de legume si de peste 130 de euro la hectare pentru paioase, a conchis Ioan Bujita.

Graul, asa cum remarca seful DADR Salaj, se vindea la producator, in anul 2006, cu 30 de bani kilogramul, iar acum pretul acestuia s-a ridicat la 70-80 de bani. Cresterea pretului de achizitie a fost impulsionata de aparitia depozitelor. Acum, producatorii isi vand marfa doar atunci cand le convin sumele care li se ofera. La aceasta data, garul care se foloseste in procesul de panificatie, se vinde cu 1 leu la kilogram. La orz, floarea soarelui si ovaz situatia este similara, pretul este determinat de aparitia in judet a spatiilor de depozitare si uscare. In ultimii ani, urmare a fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, prin diferite proiecte, in Salaj s-au construit baze autorizate de depozitare pentru cereale la Sarmasag, Bocsa, Galgau, Cehu Silvaniei, nu insa si uscatoare pentru floarea soarelui.

Nici pretul porumbului nu a stagnat, acesta fiind de trei ori mai mare fata de anul 2006, tot pe considerent ca nu au existat in judet silozuri si pentru ca in acest moment, cererea de porumb boabe pe piata este foarte mare. In Salaj, sunt 9 ferme comerciale mari de porci, cu 1.200 de animale, precum si 11 ferme de vaci, si o Fabrica de Nutret la Cehu Silvaniei (cu o capacitate de 6.000 de tone). Anul acesta, asa cum a estimat Ioan Bujita, la cultivatorii de mari suprafete, se estimeaza o productie medie intre 7.000 si chiar 10.000 de kilograme de porumb la hectar.

Cartofii nu s-au scumpit, pretul lor este aproape la acelasi nivel ca in 2006 (0,8 lei pentru un kilogram). Valoarea scazuta a cartofilor a fost explicata de directorul DADR prin aceea ca cererea cumparatorilor este dublata de productia mare din acest an. In judet, s-au cultivat peste 6.000 de hectare cu cartofi, in timp ce erau suficiente 3.000 de hectare, iar productia estimata va trece de 25.000 de kilograme la hectar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »