Productia de miere, de cinci ori mai mica decat in 2006

Magazin Salajean 13 septembrie 2007 0

Productia de miere, de cinci ori mai mica decat in 2006

Cu toate ca este cel mai mare producator la nivel national de miere si polen, Salajul a fost invins anul acesta de calamitati, iar productia pe 2007 este de doar 20 la suta fata de 2006.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Salaj, Radu Malan, ne-a declarat ca apicultorii din judet nu au reusit sa se redreseze, chiar daca sperau ca situatia nu va fi atat de grava cum o preconiza inghetul din mai. Dupa inghetul din mai, speram sa ne redresam in vara, dar culturile au fost pe rand afectate de alte calamitati. Nu au scapat nici cele de salcam de la noi, nici de floarea soarelui din judetul Satu Mare, nici cele de tei din Dobrogea. Apicultorii au gasit cu greu locuri unde sa duca albinele in acest an. Fara culturi bune, nu avem miere si polen. Majoritatea apicultorilor nu au facut deloc miere. Este foarte, foarte rau, iar productia de acum e de abia 20 la suta fata de cea din 2006, a declarat Radu Malan.

Situatia din anul in curs este ingrijoratoare cu atat mai mult cu cat multi apicultori au renuntat sa pastreze numarul de familii de albine cu care au inceput anul, mai ales ca acestea au trebuit hranite cu tone de zahar. Judetul se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de apicultori profesionisti. Avem 1.100 de crescatori, care au detinut la inceputul anului 41.500 de familii de albine, dar acum cred ca numarul lor s-a redus la 30.000. Oamenii au trebuit sa le hraneasca cu tone de zahr. Acest lucru nu i-a dus neaparat in pierdere, dar nu este nici normal, fiindca, intr-un an obisnuit, exista pentru fiecare familie de albine un excedent de miere de pana la 25 de kilograme, suficient pentru hrana lor si pentru comert, a spus Malan.

Mierea chinezilor – la pret de dumping

Potrivit sursei citate, Salajul va ramane, totusi, cel mai mare producator de polen din tara, asa cum a fost in ultimii 30 de ani. Piata de desfacere a produselor apicole salajene este Germania, cel mai mare procesator din lume al acestor produse. Exportul se realizeaza, deocamdata, doar prin centrul de preluare a mierii de la Bilghezd, comuna Nusfalau, care are o capacitate de procesare de 3.000 de tone de miere pe an (miere provenita de la apicultorii din Salaj, dar si din judetele vecine).

Referitor la piata de desfacere germana, Radu Malan a spus ca o problema cu care apicultorii din Salaj au inceput sa se confrunte este data de mierea din China, cumparata de Germania la pret de dumping. Daca se va continua asa, vom ajunge sa importam si noi miere. Speram, totusi, ca Occidentul sa se trezeasca si sa faca diferenta intre produsele din China, care au in compozitie doar 40 la suta miere naturala, si ale noastre, care sunt ecologice, a conchis Malan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »