Producatorii de legume, reticenti la vanzarea in comun

Magazin Salajean 1 februarie 2008 0

Producatorii de legume, reticenti la vanzarea in comun

Cu toate ca subventiile acordate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ating sume importante in 2008, producatorii de legume din Salaj s-ar putea lovi de o problema care tine de atitudine. Mai exact, sumele de bani vor putea fi accesate de asociatii, iar judetul are o astfel de organizatie pe sectorul legumicol. Din pacate, potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, asociatia nu functioneaza pentru ca membrii ei privesc cu reticenta vanzarea in comun. Avem in Salaj o asociatie a producatorilor de legume, dar nu reusim sa-i capacitam pe producatori. Oamenii nu inteleg aspectul vanzarii in comun. Ar trebui ca macar 70 la suta din productia lor sa fie vanduta in comun, iar venitul astfel realizat trebuie sa fie de cel putin 100.000 de euro. Pe de-o parte, vreau sa facem asociatia functionala, iar pe de alta – inteleg reticenta oamenilor, avand in vedere ca niciodata producatorul nu a avut mult de castigat. Cei care castiga in sectorul legumicol sunt cei care se ocupa cu vanzarea produselor, a spus Ioan Bujita. Potrivit acestuia, o alta dificultate care se mentine in Salaj este faptul ca producatorii lucreaza si acum suprafete mici de teren si fac vanzari la marginea drumului, incercand oarecum sa salveze banii pe care altfel i-ar plati pentru inchirierea unor spatii din pietele agroalimentare.

Numai ca, o mobilizare a oamenilor este, totusi, posibila, a spus sursa citata, argumentand ca Salajul are cateva zone importante unde se practica legumicultura si care trebuie exploatate la maxim. Astfel, printre comunele cu experienta in cultivarea legumelor se numara Crasna, Varsolt, Pericei, Hida, Somes Odorhei, Hereclean etc. In judet s-ar putea crea mai multe asociatii de producatori, pe zone, cum ar fi Valea Almasului, Valea Somesului, bazinul Simleu Silvaniei, cu scopul de a reuni producatorii locali si a le da o sansa sa acceseze banii de la Guvern.

Legumele – subventionate cel mai bine

Producatorii agricoli care s-au orientat pe cultivarea legumelor in sera ar putea primi in acest an 600 de lei pe tona de productie si 800 de lei pe tona de ciuperci cultivate in spatii climatizate. Sprijin financiar consistent – de 350 de lei pe tona – va fi acordat si producatorilor de tomate destinate industrializarii, valorile subventiilor pentru sectorul vegetal fiind propuse printr-un proiect de hotarare de Guvern, intocmit de Ministerul Agriculturii. Propunerea legislativa modifica un alt proiect publicat in data de 15 ianuarie 2008, prin care producatorilor de legume in sere si celor de ciuperci cultivate in spatii climatizate urma sa li se acorde sumele amintite anterior, dar cultivatorii de tomate aveau prevazuti doar 400 de lei pe tona. Initial, erau prevazuti bani si pentru producatorii de tutun – 2,5 de lei pe kilogram, dar, potrivit noii propuneri legislative, acestor cultivatori nu li se va mai acorda nici un fel de subventie.

Alte culturi care ar putea primi sume consistente de bani sunt cele de mazare si ardei – 300 de lei pe tona, in timp ce pentru culturile de castraveti s-ar putea acorda 150 de lei pe tona.

Fermierii care cultiva cartofi ar putea primi 150 de lei pe tona, iar cheltuielile de depozitare ar putea fi subventionate cu o treime din valoarea lor.

Si productiile de fructe ar putea primi subventii de la stat, cele mai mari sume – 300 de lei – fiind prevazute pentru piersici si struguri de masa. Tona de cirese, visine sau prune va primi de la Guvern 200 de lei, iar pentru tona de mere cultivate s-ar putea acorda 160 de lei.

Ministerul Agriculturii ar putea aloca 35 de milioane de lei si pentru culturile de sfecla de zahar (50 de lei/tona) si 20 de milioane de lei pentru culturile de orez (500 de lei/ tona). Producatorii din sectorul viticol ar putea 10 lei/hectar daca strugurii de vin sunt cu denumire de origine controlata si 12 lei/hectolitru aferent certificarii si marcarii vinurilor cu denumire de origine controlata.

O alta productie care ar putea beneficia de sprijin financiar este cea de flori si plante ornamentale, suma acordata de stat fiind de 5.000 de lei/ hectar in cazul culturilor de camp si de 10.000 de lei/hectar pentru culturile din sere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »