Procurorii scad ca numar, in timp ce calitatea muncii lor creste

Magazin Salajean 17 ianuarie 2007 0

Procurorii scad ca numar, in timp ce calitatea muncii lor creste

Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj si-a prezentat, ieri, bilantul activitatii pe anul 2006, in prezenta procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, Ilie Narita. O concluzie generala asupra activitatii procurorilor ar fi ca a crescut calitatea muncii efectuate de catre acestia, chiar daca numarul lor este in continua scadere, iar infractionalitatea in crestere. Nu stam mai bine ca anul trecut (2005), daca privim sec datele statistice. Insa, daca analizam numarul redus de procurori cu care lucram, putem remarca cresteri atat cantitative, cat si calitative, a fost de parere procurorul general. Calitatea muncii procurorilor poate fi evidentiata prin rebuturile lor, care se situeaza la un procent de 0,2 la suta, adica numarul cauzelor restituite de instanta, pe motiv ca ar fi incompleta urmarirea penala sau numarul inculpatilor achitati de instanta este foarte mic. Este vorba de o persoana achitata, din 400 inculpati trimisi in judecata, ceea ce reprezinta un procent admirabil, a mai fost de parere procurorul general.

Pe de alta parte, previziunile pentru acest an sunt destul de sumbre. La nivelul PCApCj se lucreaza cu 108 procurori din 164 prevazuti in organigrama, adica cu un minus de 35,5 la suta sau 6,5 procurori din 10. In Salaj, procentul este mai scazut, adica se lucreaza cu un minus de 36,8 la suta procurori sau cu 6 procurori din 10. Preconizam o depreciere a calitatii, pentru ca in urma schimbarii calitatii normelor de competenta, parchetele de pe langa judecatorii vor fi extrem de aglomerate.

Narita a apreciat ca lipsa de procurori se poate explica prin prisma disfunctionalitatii sistemului de incadrare, cauza fiind legiuitorul. E absurd ca din 2000 de candidati pentru functia de procuror, sa fie declarati incapabili 1950. Asta ar insemna sa dezavuam total munca facultatilor de drept. De fapt, este vorba de o hiba la nivel de organizare si de selectare, a mai spus procurorul general.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »