Procurorii contraataca

Magazin Salajean 7 martie 2007 0

Procurorii contraataca

Procurorii arunca inapoi mingea in terenul politistilor care i-au acuzat pe procurori ca lasa in libertate infractorii

Procurorii salajeni au reactionat, ieri, dur la adresa Politiei Salaj, care a prezentat, zilele trecute, un sir de furturi comise in localitatea Lupoaia si care a declarat, prin vocea sefului IPJ Salaj, Iosif Ghiurca, ca nu s-a reusit finalizarea cazului pe motiv ca procurorii nu si-au insusit propunerea de arestare preventiva pe care au facut-o politistii si nu i-a prezentat pe hoti in fata instantei de judecata.

Intr-o conferinta de presa la care au participat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, seful Sectiei Cercetari Penale – procurorul Rodica Vaida Pece, purtatorul de cuvant la Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau – procurorul Braduta Taran si prim-procurorul PJZ – Vasile Frasineanu, s-a subliniat faptul ca se doreste o informare buna a opiniei publice, pentru ca nu cumva sa se creada ca procurorii ii lasa sa scape pe hotii prinsi de politisti.

Facandu-se referire la cazul de la Lupoaia, Rodica Vaida Pece a declarat ca lucratorii Postului de Politie Creaca s-au prezentat la PJZ, in data de 11 ianuarie, cu un dosar cu propunerea de arestare preventiva a lui Razvan Dan Rostas, pentru comiterea unor infractiuni in forma continuata de furt calificat. Acesta a fost acuzat de politie ca a sustras bunuri din doua locuinte si de la doua societati comerciale situate pe raza comunei Balan. Dosarul prezentat de politisti a fost examinat de catre prim-procurorul Frasineanu care, pe baza probelor existente in dosar a dat rezolutie prin care a comicat faptul ca nu se impune arestarea preventiva a invinuitului, din cauza lipsei de probe din dosar, a declarat procurorul Pece. Prim-procurorul Frasineanu le-a cerut politistilor sa administreze mai multe probe care sunt necesare dovedirii vinovatiei lui Rostas, pentru ca vinovatia acestuia nu era dovedita la acea ora cu certitudine prin probele administrate de catre organele de politie. Procurorul Pece a tinut sa precizeze diferenta enorma intre a promova o propunere de arestare preventiva in instanta pe motivul lipsei de probe si de a refuza acest lucru pe motiv ca invinuitul nu ar prezenta pericol social, asa cum s-a motivat de catre politisti.

Dar telenovela de Lupoaia nu se termina aici. Aceiasi lucratori ai Politiei Creaca s-au prezentat la acelasi Parchet Zalau in data de 1 februarie cu propunerea de punere in miscare a actiunii penale impotriva a 4 invinuiti, care ar fi comis 13 fapte penale, adica furturi. Acestia sunt Razvan Dan Rostas, Liviu Emil Lingurar, Stelian Dafin Rostas si Averescu Simionic Rostas. Din cele13 fapte penale sesizate, doar 4 erau faptele pentru care s-a cerut punerea in miscare a actiunii penale. Dar, culmea, procurorii zic ca politistii au venit la Parchetul Zalau cu acelasi dosar pe care l-au prezentat in urma cu doua saptamani, fara sa mai fi administrat alte probe. Singurele probe existente pentru cele 13 fapte sesizate erau declaratiile de recunoastere ale invinuitilor si procesul verbal de reconstituire a faptelor, care este doar un mijloc de proba, a precizat procurorul Pece.

Analizand bunurile sustrase de catre invinuiti s-a constatat ca era vorba de doua sine de cale ferata, o pereche de manusi si pasari, cu un prejudiciu total in valoare de circa 3.465 lei. Dar lipsa de probe din dosar a facut imposibila – a apreciat prim-procurorul, prezentarea invinuitilor instantei, chiar daca doi dintre acestia erau recidivisti.

In cele din urma, procurorii s-au declarat convinsi ca dosarul se va finaliza si in functie de probele administrate in dosar se va da o solutie temeinica si legala.

Pe de alta parte, procurorii au tinut sa-i traga de maneca pe politisti – tot pe cei din comuna Creaca, care au prins un hot de cai si pe care-l cerceteaza in stare de libertate, in loc sa-l fi prezentat Parchetului Zalau, cu propunerea de arestare preventiva.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »