Procesatorii de lapte, bagati in sedinta de prefect

Magazin Salajean 28 februarie 2008 0

Procesatorii de lapte, bagati in sedinta de prefectIntalnirea initiata de prefectul de Salaj, Andrei Todea, cu reprezentantii procesatorilor de lapte din judetul Salaj s-a desfasurat marti la sediul Institutiei Prefectului si a avut ca principal obiectiv depistarea unor solutii viabile pentru imbunatatirea si modernizarea activitatii de colectare a laptelui de la micii producatori din comunitatile rurale salajene.

In prima parte a intalnirii, prefectul Andrei Todea a subliniat faptul ca este necesar ca, impreuna cu autoritatile locale, institutiile publice deconcentrate abilitate si procesatorii de lapte, sa fie stabilite o serie de masuri privind solutionarea problemelor referitoare la asigurarea unor conditii optime si, totodata, corespunzatoare procesului de colectare a laptelui produs la nivelul gospodariilor din mediul rural. De asemenea, prefectul Andrei Todea a subliniat faptul ca ne vom adresa prin programe celor interesati sa investeasca si sa acceseze fonduri structurale destinate dezvoltarii comunitatilor rurale, astfel incat ii vom sustine sa realizeze cat mai multe proiecte eligibile. Din pacate, in mediul rural, o mare parte a populatiei nu poate sau nu este interesata sa aceseze astfel de fonduri. Dar, in acelasi timp, trebuie sa avem in vedere faptul ca acesti oameni sunt obligati sa aiba la dispozitie o posibilitate de a-si asigura o sursa de existenta. O solutie in acest sens ar putea fi punerea in practica a unui proiect pilot – la nivelul judetului – care sa aibi ca obiectiv crearea unor centre de colectare a laptelui produs in gospodariile populatiei, centre care sa apartina comunitatilor. Institutia Prefectului intentioneaza sa puna la dispozitia asociatiilor de producatori proiectul standard pentru punctele de colectare, dar este absolut necesar sa fim sprijiniti si de asociatiile de producatori, de procesatori si chiar de catre administratiile locale.

Reprezentantii procesatorilor de lapte salajeni s-au aratat interesati sa sprijine initiativa Institutiei Prefectului si au apreciat solutia ca fiind deosebit de utila, atat pentru ei, cat si pentru micii producatori. De altfel, ei au avut posibilitatea sa discute cu prefectul si reprezentantii DSVSA, DADR, OJCA, OJPDR Salaj despre acest proiect, dar si despre problemele cu care acestia se confrunta in activitatea pe care o desfasoara.

In finalul reuniunii, prefectul Andrei Todea i-a informat ca, in scopul punerii in practica a acestei initiative apartinand Institutiei Prefectului, in perioada imediat urmatoare, vor avea loc alte intalniri, atat cu reprezentantii asociatiilor de producatori, cat si cu cei ai autoritatilor locale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »