Problemele din invatamantul salajean, dezbatute la Prefectura

Magazin Salajean 20 septembrie 2010 0

Problemele din invatamantul salajean, dezbatute la PrefecturaInstitutia Prefectului Judetului Salaj a gazduit vineri, 17 septembrie, sedinta lunara a Colegiului Prefectural, intalnire care a avut ca principal punct pe ordinea de zi Informarea de catre Serviciile Publice Deconcentrate cu privire la stadiul de pregatire a unitatilor de invatamant din judetul Salaj pentru inceperea anului scolar 2010-2011. Potrivit Institutiei Prefectului Judetului Salaj, in cadrul amintit mai sus, inspectorul general scolar Ioan Abrudan a prezentat o sinteza privind pregatirile si situatia din invatamant in noul an scolar. Conform datelor prezentate, in Salaj, exista 457 unitati de invatamant (din care 118 cu personalitate juridica), comparativ cu 487 in anul scolar 2009-2010, fiind desfiintate 18 scoli cu clasele I-IV si 13 gradinite. Planul de scolarizare al acestui an include 41.010 elevi, comparativ cu 41.690 in anul scolar anterior. Si numarul de posturi din invatamant a scazut de la 4.788 in anul scolar 2009-2010, la 4.540 in noul an scolar. Actualmente, 6 la suta (58 persoane) dintre cadrele didactice sunt pensionari si 4 la suta (38 persoane) cu studii necorespunzatoare (necalificati pentru materia pe care o predau). Cat priveste lucrarile de reparatii capitale, reabilitari sau consolidari, din totalul de 72 de contracte de lucrari existente in 2010, 41 au fost finalizate, 20 se vor finaliza in acest an si 11 anul viitor. In judet exista 59 de microbuze scolare, necesarul fiind estimat la 71. Un numar de 75 de unitati scolare (in special din mediul rural) nu beneficiaza de masuri de asigurare a securitatii, Ioan Abrudan precizand insa faptul ca se intentioneaza implementarea unui proiect prin care toate scolile sa beneficieze de camere video si sisteme de alarma. Pe de alta parte, 22 de unitati scolare sunt fara autorizatie de functionare si 59 in curs de autorizare.

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Sanda Stanca, a prezentat sintetic concluziile desprinse in urma inspectiilor efectuate in unitatile scolare, aratand ca au fost suspendate doua autorizatii de functionare ale unor unitati de invatamant din mediul rural.

Directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Salaj, Razvan Chiorean, a precizat ca unele scoli din mediul rural nu au asigurate conditiile pentru depozitarea alimentelor din programul Cornul si laptele.

Legat de deficientele constatate de catre institutiile amintite anterior, prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a atras atentia asupra faptului ca acestea trebuie sa fie prezentate reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale, respectiv primarilor, pentru a le putea dezbate si, totodata, rezolva, inclusiv cu implicarea consiliul local al comunei. De asemenea, s-a convenit ca la intalnirile organizate de ISJ Salaj cu directorii de scoli sa fie prezenti si reprezentanti ai Serviciile Publice Deconcentrate cu atributii de control in scoli, pentru a putea transmite informatiile de specialitate si de a se adresa direct conducatorilor de scoli.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »