Problemele comunitatilor de romi, in atentia autoritatilor

Magazin Salajean 22 aprilie 2010 0

Problemele comunitatilor de romi, in atentia autoritatilor

In aceasta perioada se finalizeaza trei proiecte ce vizeaza comunitatile de romi din cartierul Stejarilor (Jibou), Cerat (Valcau de Jos) si Pusta Vale (Simleu Silvaniei), anunta Institutia Prefectului Judetului Salaj. Aceeasi sursa face cunoscut ca proiectele au demarat la finele anului 2008 si au fost finantate de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), prin Programul de Interventii Prioritare, finantare la care s-a adaugat si o contributie proprie a administratiilor locale din comunele mentionate.

Proiectul implementat in comunitatea de romi din cartierul Stejarilor, localitatea Jibou, in valoare totala de 126.744 de euro (fonduri FRDS -108. 658 euro, contributie proprie – 18.086 euro) a vizat redarea cadrului natural in zonele si perimetrele in care s-au facut interventii care au afectat mediul, precum si crearea unui centru social multifunctional pentru romi.

In ceea ce priveste comunitatea de romi Cerat, localitatea Valcaul de Jos, proiectul a avut o valoare totala de 120.459 de euro (fonduri FRDS – 110.306 euro, contributie proprie – 10.153 euro), in cadrul acestuia realizandu-se reabilitarea drumului din interiorul comunitatii si a drumurilor de legatura cu puncte de interes pentru comunitate, alaturi de servicii de promovare si ingrijire a sanatatii (campanii de educatie pentru sanatate, amenajarea unui punct medical si a unei bai publice).

Proiectul vizand comunitatea de romi de Pusta Vale, localitatea Simleul Silvaniei, a avut o valoare totala de 116.517 euro (fonduri FRDS – 106.175 euro, contributie proprie – 10.342 euro), aici realizandu-se reabilitarea drumului din interiorul comunitatii, a drumurilor de legatura cu puncte de interes pentru comunitate, reabilitarea unui pod de interes pentru comunitate si servicii legate de protectia mediului (salubrizare).

Apreciez ca, prin aceste proiecte, cei peste 2.500 de romi din cele trei comunitati compacte vor avea un acces mai facil in zonele respective, dar si conditii mai bune de trai si civilizatie. Mi-as dori ca asemenea proiecte sa fie implementate si in alte comunitati de romi din Salaj, iar pe de alta parte sper ca initiativele sa vizeze si alte domenii, este de parere Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »