Privatii salajeni au terminat-o cu disponibilizarile colective

Magazin Salajean 5 august 2010 0

Privatii salajeni au terminat-o cu disponibilizarile colective

Apele par sa se fi linistit pe piata muncii din Salaj, daca e sa ne luam dupa numarul aproape inexistent al notificarilor privind disponibilizarile colective pe care angajatorii le-au facut in ultima perioada la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Daca in primele luni din 2010, aceste notificari ajungeau la institutie pe banda rulanta, pentru luna august, niciun patron salajean nu si-a anuntat intentia de a reduce din numarul de personal, iar pentru septembrie, doar un angajator a notificat ca va renunta la doi angajati.

Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentatii AJOFM Salaj, in prima jumatate a acestui an, firmele din judet si-au exprimat intentia de a da afara 384 de lucratori, cei mai multi din domeniul constructiilor. Printre firmele care au facut cele mai importante dis-ponibilizari se numara Ovi Prod Com, cu 91 de oameni concediati, Flavoia (58 de angajati), CFR Marfa (43), Bechtel (40), Consinit (35) si Cuprom (25).

In decursul acestei luni, SC Petrom a anuntat ca va disponibiliza la nivel national 106 salariati, insa oficialii AJOFM Salaj nu au putut sa ne comunice daca printre acestia se va regasi si vreun muncitor de la punctele de lucru din judetul nostru. In septembrie, E.ON este singura companie care va reduce din posturi, fiind vizate doua persoane.

Scaderea constanta a numarului de notificari privind disponibilizarile colective nu inseamna, insa, ca Salajul nu se va imbogati cu noi someri, mai ales daca luam in calcul reducerile de personal care se pregatesc in sistemul de stat. Dupa cum ne-a declarat Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj, pana in prezent, nicio institutie publica din judet nu a transmis Agentiei o astfel de notificare. Legislatia in vigoare prevede ca disponibilizarile colective trebuie anuntate la AJOFM cu 30 de zile calendaristice inainte de producerea lor.

Concedierea colectiva presupune disponi-bilizarea, in 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 si mai putin de 100 de salariati; a cel putin 10 la suta din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300; a cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati, ne-a explicat Sarca. In aceste conditii, adauga directorul, fiecare institutie trebuie sa verifice daca se incadreaza la aceasta obligatie, in functie de numarul de persoane disponibilizate si de numarul total al angajatilor. Neindeplinirea obligatiei de a instiinta agentia in termenul prevazut de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 lei.

Pana in acest moment, singura institutie deconcentrata care ar trebui sa notifice AJOFM este Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, de unde vor pleca 30 de angajati, din totalul celor 51.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »