Prinsi cu zecile muncind fara acte

Magazin Salajean 12 noiembrie 2010 0

Prinsi cu zecile muncind fara acteAproape 40 de persoane au fost depistate de catre inspectorii de munca, luna trecuta, muncind pentru patronii salajeni fara acte legale. Amenzile aplicate acestora din urma au insumat nu mai putin de 117.000 de lei.

In domeniul relatiilor de munca, inspectorii de control au verificat, in cursul lunii octombrie, 182 de agenti economici din judetul Salaj. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Mariana Pop, a declarat ca in cadrul controalelor au fost identificate 39 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare la 20 dintre agentii economici verificati. Angajatorii au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 117.000 de lei. Totodata, pentru nerespectarea termenului de inregistrare la ITM a actelor privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca un angajator a fost amendat cu 3.000 de lei, a declarat Mariana Pop.

Potrivit sursei citate, acestea nu sunt singurele deficiente constatate si pentru care angajatorii s-au ales cu sanctiuni contraventionale. Printre nereguli se numara neinregistrarea in termenul legal de 20 de zile de la data incheierii lor a contractelor individuale de munca ale salariatilor, neinregistrarea contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic anterior inceperii activitatii, nedepunerea in termen a declaratiilor de comision, respectiv neplata comisionului datorat si neindeplinirea masurilor dispuse la controlul anterior.

Alte 99 de unitati au fost controlate in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in urma carora noua au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 54.000 de lei. Printre nereguli se numara: neasigurarea masurilor de protectie impotriva caderii de la inaltime, neprezentarea documentelor solicitate de catre inspectori cu ocazia controlului, lipsa instruirii lucratorilor si neintocmirea instructiunilor proprii in domeniul SSM specifice in cadrul unitatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »