Principala mea optiune de candidatura va fi Salajul

Magazin Salajean 17 ianuarie 2008 0

Principala mea optiune de candidatura va fi Salajul

Primul client din 2008 al emisiunii Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a fost deputatul PNL Mirel Talos, fost Consilier de Stat al Primului-Ministru Calin Popescu-Tariceanu pentru Politica Interna, sef al Departamentului de Analiza si Planificare Politica. Mirel Talos, salajean prin origine, a fost validat ca deputat PNL de Bucuresti in 18 decembrie 2007. Mirel Talos a declarat ca intentioneaza sa-si deschida un birou parlamentar si la Zalau. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu Mirel Talos.

Doua lucruri majore

Rep.: Cu ce ganduri prin Salaj, din nou?

Mirel Talos: La sfarsitul anului trecut, pe 18 decembrie, am fost validat ca membru al Camerei Deputatilor si intentionez sa-mi deschid birou parlamentar si la Zalau. Cu toate ca sunt parlamentar de Bucuresti, fac acest lucru cu mai multe obiective, despre care, probabil, o sa vorbim de-a lungul emisiunii.

Rep.: Haideti sa incepem cu aceste obiective…

Mirel Talos: Sunt doua lucruri majore pe care vreau sa le fac si doua lucruri majore pe care nu vreau sa le fac. Incep cu lucrurile pe care nu vreau sa le fac la Zalau. Nu vreau sa obtin, si nu intentionez sa obtin nici o functie politica locala. Nu ma intereseaza sa fiu presedinte al biroului interimar, membru al biroului interimar, membru al vreunui birou local. Al doilea lucru pe care nu vreau sa-l fac la Zalau: nu vreau sa fac partizanat politic. Nu intentionez sa ma transform in exponentul unor nemultumiti sau frustrati, nu intentionez sa duc o politica de tipul noi – voi. Genul meu de politica este politica noi, liberalii. Daca cineva isi imagineaza ca voi deveni exponentul vreunui grup politic, se inseala. Iar cele doua lucruri pe care vreau sa le fac la Zalau sunt sustinerea generala a activitatii politice a filialei – asta inseamna si activitatile de aici, din judet, dar, si poate asta in primul rand, sustinerea primarilor liberali in proiectele de dezvoltare a infrastructurii si, in general, proiectele locale pe care le desfasoara – si sa contribui la o mediatizare mai buna a activitatii guvernului liberal, care, dupa parerea mea, beneficiaza de o mediatizare destul de slabuta.

Rep.: Sa intelegem ca nu sunteti in conflict cu actuala conducere a PNL Salaj?

Mirel Talos: Nici vorba.

Rep.: Dar asta nu inseamna ca nu puteti candida?

Mirel Talos: Exista posibilitatea sa candidez, dar nu intentionez sa intru acum in conducerea filialei.

Rep.: In perspectiva posibilitatii de adoptare a votului uninominal – daca se va realiza acest lucru – ati fi tentat sa candidati in Salaj?

Mirel Talos: Principala mea optiune de candidatura va fi Salajul. Cu toate ca acum sunt parlamentar de Bucuresti – si se presupune ca s-ar putea crea posibilitatea de a candida in Bucuresti – preferinta mea principala este judetul Salaj, pentru ca sunt de aici. Ma simt legat de tot ceea ce inseamna Salajul. Odata cu schimbarea legii electorale, se vor crea mai multe locuri de candidati liberali si ai celorlalte partide in Salaj. Nici macar din acest punct de vedere, nu voi intra in nici un fel de conflict cu cineva din filiala Salaj.

Posibilitate: Vot uninominal prin ordonanta de urgenta

Rep.: Votul uninominal. Dupa parerea mea, acest vot va fi ingropat.

Mirel Talos: Cred ca va inselati. PNL si-a asumat – in calitate de principal partid aflat la guvernare – rolul de a impune reformarea sistemului electoral. Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege de reformare a sistemului electoral, care transforma votul in unul uninominal, cu compensare, dar uninominal. Presedintele a sesizat Curtea Constitutionala. Curtea a acceptat ca exista doua articole ale legii cu care Guvernul si-a asumat raspunderea care sunt neconstitutionale. Probabil ca la sfarsitul lunii ianuarie va fi convocata Comisia Electorala a Parlamentului pentru corectarea acestor doua articole, urmand ca, daca Parlamentul nu va adopta aceasta lege – Guvernul nu-si poate asuma a doua oara raspunderea pe aceeasi lege – atunci exista posibilitatea ca Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta de modificare a legii electorale. Oricum, PNL este decis sa duca la capat reforma sistemului electoral, ultima solutie fiind o ordonanta de urgenta. PD, care initial a sustinut proiectul de lege al Pro Democratia, doreste sa duca acum o campanie de modificare a sistemului electoral in sensul constituirii unui vot majoritar in doua tururi, pe modelul propus de presedintele Basescu. Cred ca nu mai este timpul pentru o dezbatere parlamentara asupra unei noi legi electorale. Ganditi-va cat a durat dezbaterea pe aceasta formula electorala, cu care Guvernul si-a asumat raspunderea. Timpul fiind foarte scurt, cred ca vom merge pe varianta Guvernului.

Rep.: Aici intra in ecuatie si PSD, care poate sau nu sa sustina Guvernul Tariceanu…

Mirel Talos: PSD a sustinut varianta Pro Democratia. PSD a facut amendamente la propunerea Guvernului. Guvernul a acceptat multe din propunerile PSD. Dupa care Guvernul si-a asumat raspunderea. Nu cred ca PSD, ca si PD, isi va retrage sprijinul pentru aceasta varianta.

Rep.: Exista posibilitatea unor negocieri?

Mirel Talos: Totdeauna se negociaza. Cred ca legea, in principiu, a fost negociata cu partidele parlamentare. Cu exceptia celor doua articole declarate de Curtea Constitutionala ca neconstitutionale nu cred ca mai sunt necesare si alte modificari. Dar timpul este scurt, ganditi-va ca pentru a institui un sistem uninominal este nevoie de delimitarea unor colegii, or asta cere timp, este o chestiune tehnica, sunt foarte multe proceduri. Orice intarziere peste luna ianuarie, maxim februarie, duce la imposibilitatea tehnica de aplicare a votului uninominal.

Decizie un pic severa

Rep.: Conducerea PNL Salaj a demisionat. Credeti ca a fost un gest oportun?

Mirel Talos: Demisia a fost ca urmare a deciziei unei Delegatii Permanente a PNL. Dupa alegerile europarlamentare s-a intrunit acest for reprezentativ al partidului si s-a decis ca filialele care nu au obtinut 12 la suta in alegeri sa isi prezinte demisia si sa se constituie birouri interimare. Cred ca un pic decizia Delegatiei Permanente a PNL a fost severa cu filialele din Transilvania, in care, datorita ponderii populatiei maghiare, au o marja electorala mai mica de manevra, deci, implicit matematica va spune ca vor avea un procent mai mic ca filialele care nu au electorat maghiar de cucerit. Cred ca decizia PNL a fost un pic severa. Dar, demisiile au fost un rezultat al acestei decizii a partidului.

Rep.: Si care vor fi urmatorii pasi?

Mirel Talos: Decizia de instituire a unor birouri teritoriale stiu ca a fost amanata de anul trecut pe anul acesta, probabil ca se vor constitui birouri interimare in toate aceste filiale. Este un atribut al Biroului Permanent National.

Rep.: Sunt un lucru bun birourile acestea interimare intr-un an electoral?

Mirel Talos: Mi-ar fi greu sa apreciez daca sunt un lucru bun. In principiu, nu cred ca este un lucru bun sa avem birouri interimare intr-un an electoral. Cumulat cu observatia mea anterioara, ca in aceasta situatie sunt in principal filialele din Transilvania, cred ca era mai bine daca ramaneau vechile conduceri.

Basescu obstructioneaza activitatea Guvernului

Rep.: Se discuta in draci despre subiectul Norica Nicolai. Care este punctul dvs. de vedere?

Mirel Talos: Cred ca presedintele Basescu face lucrul pe care stie sa il faca cel mai bine si pe care l-a facut in raporturile sale cu Guvernul Tariceanu inca de la inceputul anului 2005, respectiv sa obstructioneze activitatea Guvernului. Din momentul in care presedintele a facut un joc politic, de imagine in raport cu Guvernul Tariceanu extern dialogului intre presedinte si premier, premierul a spus ca relatia sa cu presedintele este una institutionala. Exista acum aceasta propunere a PNL de numire a unui ministru. Atributiile constitutionale ale presedintelui spun ca el trebuie sa semneze decretul de numire a unui ministru. Decizia Curtii Constitutionale 356 din 2007 in cazul Cioroianu spune ca presedintele nu are drept de veto asupra unei propuneri a primului-ministru. Deci, el nu poate sa se opuna pe nici un criteriu, personal sau politic, numirii unui ministru. Cred ca presedintele Basescu refuza numirea Noricai Nicolai in principal pentru ca Norica Nicolai este traditional un adversar al presedintelui Basescu. Si el stie ca nu va avea un partener de dialog asa cum ar vrea domnia sa cu Norica Nicolai. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »