Primim la redactie: Tribunalul Zalau – incompetenta sau rea vointa

Magazin Salajean 2 august 2010 0

Pentru a evita orice confuzie in implicarea cotidianului Magazin Salajan in cele descrise mai jos doresc sa aduc la cunostinta tuturor ca acesta este un articol comandat si se refera la un caz particular. In speta este vorba despre dosarul nr. 5994/337/2009, avand ca obiect plangere contraventionala.

Plangerea contraventionala este in legatura cu Procesul verbal de constatare a contraventiei seria CC nr. 4432023/02.11.2009 incheiat de organele Politiei Judetului Salaj si care a fost respinsa ca nefondata de Tribunalul Salaj cu sentinta civila nr. 527/09.02.2010 si apoi, dupa recurs, prin decizia civila nr. 623/15.06.2010 cu titlu irevocabila.

In data de 2 noiembrie a anului trecut, fiul meu, Alex (masterand la Cluj) aflat la volanul autoturismului cu numarul de inmatriculare B89GBT, a traversat judetul Salaj circuland dinspre Cluj spre Satu Mare. Intre localitatile Borla si Bocsa (in procesul verbal localitatile au fost scrise in mod inexplicabil in ordine inversa) a depasit autoturismul Politiei Rutiere Salaj SJ03TXJ (fara insemnele acestuia). Autoturismul politiei a rulat linistit in spatele autoturismului condus de fiul meu pana la trecerea de nivel cu bariera din localitatea Bocsa. Bariera fiind lasata cele doua autoturisme au oprit la bariera. In acel moment, unul dintre politistii din masina i-a cerut fiului meu sa se legitimeze. Discutia s-a terminat cu procesul verbal de contraventie despre care s-a facut referire mai sus, in PV stipulandu-se ca depasirea a fost facuta in zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa si prin incalcarea marcajului continuu.

La sosirea fiului meu acasa, acesta mi-a cerut sfatul asupra la ceea ce ar trebui sa faca, el considerandu-se nevinovat. Sfatul meu a fost sa se gandeasca bine si daca se considera nevinovat sa depuna plangere, ceea ce a si facut.

Dupa ce in februarie anul curent i s-a solutionat plangerea ca nefondata, crezand in corectitudinea sentintei, i-am spus sa mearga sa predea carnetul. M-a privit contrariat si m-a intrebat de ce trebuie sa respecte o sentinta bazata pe un neadevar. Atunci am simtit ca doresc sa cunosc in amanuntime acest caz pentru a-i putea transmite mesajul corect. Pentru aceasta trebuia ca eu sa fiu convins ca fiul meu are dreptate si ca nu este doar o boacana pe care vrea sa o acopere prin relatii, asa ca ne-am urcat in masina si ne-am dus la locul infractiunii. Mi-a aratat unde s-a intamplat (bineinteles era doar parerea lui deocamdata in galantar), am filmat locul respeciv in sensul de mers Borla – Bocsa pe distanta a doi kilometri (unul inainte si altul dupa locul pe care mi l-a aratat fiul meu) si ne-am indreptat catre Zalau. Am mers apoi la Tribunalul Zalau si am studiat dosarul cu pricina. Aici mi-am dat seama nu numai ca fiul meu are perfecta dreptate ci si de faptul ca politistii in cauza au fabricat cu rea intentie elemente la dosar prin care sa determine completul de judecata sa ia decizii neconforme cu realitatea.

Incriminarea s-a bazat pe trei poze. Pe prima poza se vedea momentul depasirii, in care marcajul de pe sosea incepea de la baza pozei si se termina dupa circa doi metri sub masina in care circula fiul meu, sustinandu-se ca acesta este un marcaj continuu. A doua poza reliefa ca depasirea a incurcat circulatia, din sens contrar venind un alt autoturism (fapt care nu are legatura cu procesul verbal de contraventie si adevarat doar in parte, adica venea un autoturism din sens contrar, dar acesta nu a fost incomodat de depasire, spatiul fiind suficient si depasirea efectuandu-se, conform pozei, in proportie de 80% inainte de intalnire). A treia poza a fost facuta la bariera in timp ce autoturismele erau stationate.

Pe baza primei poze am ajuns la concluzia ca echipajul respectiv de politie sau unul din membri acestuia a indus in eroare completul de judecata. Comparand poza respectiva cu filmul facut de mine am determinat cu exactitate locul unde s-a efectuat depasirea luand in consideratie urmatoarele elemente comune: a) faptul ca era o curba usoara la stanga (vizibilitate foarte buna pentru soferul care ar dori sa depaseasca; b) dealurile si dispunerea altor elemente (case, copaci…) din mediul inconjurator; c) linia orizontului; d) semnul de marcaj succesiune de curbe cu prima curba la stanga; e) parapetul de pe partea dreapta a sensului de mers. Pe baza acestor elemente, pe care le puteti observa si dumneavoastra in poza alaturata, rezulta cu certitudine ca adevarul se afla de partea baiatului meu. Din pacate, conditiile grafice ale pozelor depuse la dosar de catre Politie sunt mult sub calitatea necesara publicarii acestora.

Am angajat un avocat si l-am sfatuit pe Decebal, feciorul meu, sa faca recurs pentru ca dovezile sunt evidente. Pentru a elimina posibilul factor subiectiv pe care fiecare il avem, am prezentat cazul si Comandantului Politiei Zalau care, sub atentionarea ca domnia sa nu poate face nimic pana nu are un raspuns final al procesului, mi-a spus ca lucrurile sunt evidente si ca dreptatea este de partea noastra. A mai lasat sa se inteleaga ca nu se va depune intampinare la recurs.

Am fost in sala la recursul din data de 15 iunie anul curent si am incercat sa arat completului de judecata elementele care scot la iveala adevarul, dar am fost refuzat sa fiu ascultat cu toate ca am mentionat ca am studiat in amanuntime dosarul si pot aduce argumente logice si relevante asupra cazului. Mi s-a replicat ca in lipsa avocatului nostru (la acea data si ora avea un alt caz pe rol in municipiul Oradea) nimeni altcineva nu are voie sa aduca argumente pro sau contra. Nu mai stiu daca la recurs Politia Salaj a depus sau nu intampinare, dar stiu ca pe data de 23 iulie am gasit in cutia postala Decizia Civila despre care am spus mai sus.

Am cerut o audienta la presedintele Tribunalului Salaj pentru a incerca sa indrept o decizie gresita. Cu aceasta ocazie am fost informat ca dansa (presedintele Tribunalului este o doamna) nu are voie sa studieze dosarul, ca nu doreste sa se uite peste filmul de la fata locului si ca Legea nu se discuta ci se aplica. Delicat, am incercat sa o fac constienta ca aici nu-i vorba de a discuta o lege, ci de a o aplica in mod corect. Adica, prin aceasta decizie, s-a dovedit ca, in acest caz, cel care a aplicat legea este ori incompetent, ori rau intentionat. Am fost aburit ca mai exista cai de atac. Nu mai exista! Si chiar daca ar fi, mi-e lehamite!

Intrebarea de final a fost ceva de genul Ce mesaj transmitem noi tinerei generatii? La noi in tara justitia este corupta? Mori cu adevarul legat de gat precum o piatra de moara in loc ca acesta sa fie singurul mod moral de convietuire?

Mentionez ca intentionat nu am dat niciun nume de politist sau angajat al Tribunalului Zalau sa se inteleaga ca nu am nimic cu niciuna din aceste persoane, chiar daca una dintre acestea a jucat dublu rol.

Sunt doar un parinte care a avut pana nu demult incredere in justitie. As dori sa cunosc si parerea unora dintre voi. Scrisorile sau e-mail-urile sosite la redactia Informatia Zilei Satu Mare (Str. Mircea cel Batran nr. 15, cu mentiunea pentru cazul Alex), respectiv pe adresa ienasoiu@yahoo.com ma vor ajuta sa ma dumiresc. Cu permisiunea dumneavoastra unele am sa le fac publice.

Acum trebuie sa-i spun feciorului meu sa mearga sa predea carnetul de conducere. Nu conteaza pe cat timp sau cat va fi amenda. Mi-e frica sa nu-l pierd. Pentru mine, pentru societate, pentru Romania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »