Primim la redactie: Scrisoare deschisa Domnului Prefect

Magazin Salajean 23 noiembrie 2006 0

Noi, un grup de cetateni ai localitatii Panic va adresam respectuos aceasta scrisoare deschisa in speranta ca in calitatea prerogativelor pe care le veti interveni in mod ferm la institutiile statului garantand respectarea legii.

In repetate randuri am adresat petitii incepand cu anul 2003 institutiilor responsabile de respectarea si implementarea legislatiei privind protectia mediului, protectia sanatatii omului si animalelor cauzate de poluarea aerului cu mirosuri care provin de la ferma de pui apartinand firmei SC ONCOS SRL din Cluj Napoca, ferma situata in vecinatatea locuibila a satului, fara a se rezolva problema noastra.

Pe scurt o sa va relatam unde s-a incalcat legislatia producandu-ne mari deservicii :

1. Achizitionarea fermei a fost facuta in cursul anului 2003 de mai multi proprietari si anume, SC Romitalia, d-nul Manaila loan si SC Oncos SRL, Cluj. Aceasta ferma a fost vanduta la fel ca si alte obiective care apartin CAP si IAS pentru a se desfasura unele activitati. Vanzarea fermei din Panic catre cei trei proprietari nu s-a facut conditionat, pentru a desfasura activitati de crestere a puilor sau a gainilor, drept dovada ca doi dintre proprietari au inteles acest lucru si au ca activitate depozitare de carne provenita din Italia, iar d-l Manaila loan are un atelier auto fara a atinge legislatia, protectiei mediului si noua cetatenilor care locuim in vecinatatea lor.

Firma SC Oncos SRL, inca de la inceput, prin diferite manevre si prin fapte de coruptie a intervenit la primaria Hereclean, Garda de mediu, DSP, OPM, DSV, pentru a obtine autorizatii de functionare, in ciuda nerespectarii legislatiei in domeniu privind sanatatea si confortul cetatenilor prin poluare si aici amintim ord. 536/1997 care stabileste distanta medie a unui obiectiv fata de locuinte pentru protectia sanatatii si evitarea disconfortului.

2. In aceasta zona, primaria Hereclean e eliberat autorizatia de constructie (chiar si pentru o pensiune) in vecinatatea firmei in mod corect, intrucat aceste locuinte sau casele noi sunt in perimetrul satului, iar noii proprietari nu sunt avertizati de riscul poluarii prin mirosuri si dejectii de la aceasta ferma.

3. SC Oncos SRL a inceput modernizarea fermei in anul 2003 si nu stim daca a obtinut de la primarie certificatul de urbanism. Acest certificat, daca ar fi fost eliberat contine (sau ar trebui sa contina) avize de la institutiile interesate care ar trebui sa aplice legislatia specifica activitatii (lucru care credem noi ca nu s-a facut) nici in anul 2003 si nici in prezent. Datorita acestui fapt, primaria a eliberat autorizatie de locuinte si nu a cerut sa se respecte legea privind modernizarile din ferma apartinand SC Oncos SRL Cluj Napoca.

4. Depozitarea gunoiului se face fara a respecta legislatia, pe diferite terenuri, fara a fi ingropat, transportandu-se cu mijloace auto care permit caderea gunoiului pe drum, care genereaza mirosuri greu de suportat.

5. Societatea functioneaza inca din anul 2003 fara autorizatii de mediu, fara ca nimeni sa ia o masura. In cursul acestui an, avand loc o sedinta publica la sediul Primariei Hereclean privind acordarea avizului de mediu, conditionat de acordul cetatenilor, va informam ca instiintarea nu s-a facut corect si in mod legal catre toti cetatenii, prin instiintare in scris, instiintandu-se alti cetateni care locuiesc foarte departe de ferma la peste 1,5-2km si care, periodic, lucreaza in aceasta ferma. Noi consideram ca anuntul s-a facut in mod selectiv pentru a obtine incorect autorizatia de mediu, lucru pe care dorim ca dvs sa-l verificati prin reprezentantii institutiei pe care o conduceti.

6. Societatea se foloseste de interpretarea legala a art 536/1997 care prevede distanta minima recomandata fata de locuintele oamenilor. Daca prin studiul de impact au fost stabilite alte distante decat cele normale, studiul este facut de o societate privata care nu stim daca a facut determinarile in perioada cand ferma era populata, lucru pe care dorim sa dispuneti a fi verificat. Stim ca acest studiu arata ca gradul de poluare nu pune in pericol sanatatea publica, dar nicaieri nu garanteaza ca activitatea firmei nu produce disconfort in preajma fermei, respectiv insecte si rozatoare.

7. SC Oncos SRL Cluj a solicitat in data de 15.11.2006 un nou aviz de mediu prin dezbatere publica, care a avut loc la primaria Hereclean, unde noi cetatenii din Panic prezenti in numar mare nu am fost de acord. Avand in vedere disconfortul produs de aceasta ferma prin mirosurile insuportabile, mustele si sobolanii din zona, va rugam respectuos sa militati pentru respectarea legilor si pentru a ne reda linistea si confortul din casele si familiile noastre, zona cuprinsa intre limita localitatii si soseaua principala reprezinta o zona frumoasa cu reale facilitati (apa, canal, telefon, cablu TV, transport in comun) si cu reale posibilitati de a se construi pe terenurile pe care le avem. Mentionam faptul ca noi, cetatenii localitatii Panic, dorim ca societatea sa desfasoare activitati care sa nu dauneze sanatatii si sa nu provoace disconfort asa cum au facut si alti proprietari, cu respectarea in totalitate a legislatiei comunitare. Daca in era comunista s-au amplasat obiective acolo unde s-a vrut, pe terenurile noastre, consideram ca dupa 17 ani de democratie si libertate de exprimare, dorim sa traim civilizat, la fel ca in orice tara europeana la care si noi speram. In cazul in care problema noastra nu va fi rezolvata in mod corect si in spiritul legalitatii, vom adresa petitii ministerelor interesate, vom aduce televiziunile si vom bloca activitatile fermei, pentru ca din anul 2003 de cand functioneaza ferma, nu mai rezistam. Avand nesimtirea sa ne spuna cei responsabili cu ferma ca pe ei nu-i poate inchide nimeni deoarece ei au relatii. Va multumim si speram ca veti milita pentru respectarea legalitatii si eliminarea coruptiei si influentelor din celalalte institutii ale statului.

Un grup de cetateni ai localitatii Panic

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »