Primim la redactie: Operatiunea Piata – lupta continua

Magazin Salajean 7 septembrie 2010 0

Prin pozitia exprimata, Primaria Zalau nu face decat sa recunoasca faptul ca adevaratul interes al distrugerii pietei si al aruncarii comerciantilor in strada nu il reprezinta modernizarea pietei, prin construirea mult-trambitatei hale – unde comerciantii sa revina (chiar si prin licitatie publica) dupa sase luni-un an, cum promiteau la momentul respectiv mai marii orasului pentru a-si continua activitatea si a desfasura un comert civilizat in spatii amenajate corespunzator. Prin gestul sau, administratia locala isi justifica oarecum actiunea de evacuare a pietarilor si trecerea in nefiinta a celor peste 200 de agenti economici care isi desfasurau activitatea in aceasta piata (fiind afectate, astfel, peste 500 de familii), refuzand in mod sistematic toate initiativele de dialog si de a gasi solutii viabile care sa conduca la impiedicarea acestui fenomen.

Care gospodar isi darama casa fara a sti cand sau daca o sa-si poata construi alta la loc?

Oameni care au fost loviti o data de beneficiile democratizarii si au ramas fara locuri de munca au pus bazele unor afaceri pe care le-au dezvoltat timp de 20 de ani, investind munca, timp, nervi si bani. Cand au reusit sa-si consolideze afacerile, sa aiba, cat de cat, un trai decent, sa-si hraneasca odraslele si sa le trimita la scoala, vin unii care in campaniile electorale folosesc cuvinte frumoase, promisiuni amagitoare, ca se vor dedica trup si suflet si vor munci doar spre binele si folosul comunitatii, pentru ca a doua zi dupa ce au fost instalati in fotoliile confortabile, sa uite toate aceste promisiuni.

Ba mai mult, se comporta de parca ar avea drept de viata si de moarte asupra celor care i-au trimis acolo, dispunand dupa bunul plac de avutul comunitatii pe care o pastoresc, precum boierii pe mosiile lor, fara a tine cont de nevoile, cerintele si interesele oamenilor. In loc sa-i sprijine pe acesti mici intreprinzatori pentru a-si mari cifra de afaceri si, implicit, profitul – situatie ce ar crea noi locuri de munca – dintr-o singura miscare reduc la tacere peste 200 de agenti economici, aruncandu-i in strada, fara a le oferi o alternativa viabila. Prin gestul municipalitatii, populatia este vaduvita de cel mai mare, cel mai ieftin, cel mai bine aprovizionat si cel mai la indemana centru comercial din oras si judet – Piata Centrala.

Acest gen de actiuni iresponsabile nu fac decat sa mareasca discrepantele dintre oameni, sa adanceasca si mai mult prapastia dintre bogati si saraci, sa duca la o polarizare si mai mare a unei societati si asa excesiv polarizata, generand ura, nemultumire, neliniste, nesiguranta si tensiuni sociale.

Si atunci, ne punem intrebarea fireasca: in folosul si spre binele cui lucreaza acesti edili?

S-a facut mare taraboi in tara, la toate nivelurile, cand Guvernul si-a anuntat intentia de a lua o parte din pensii si din salariile bugetarilor, cautandu-se solutii si incercand, indreptatit, de altfel, sa se impiedice acest lucru. Pentru noi, cei carora ne-a fost luat totul, cine cauta solutiile?!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »