Primim la redacţie: Nu înţeleg!

magazinsalajean 12 octombrie 2012 3
Primim la redacţie: Nu înţeleg!

Viorel Tăutan

Negarea înţelegerii corecte şi implicit eficiente, întâlnită ceva mai frecvent în urmă cu oarece timp în cadrul relaţiilor dintre magistru şi unii dintre discipoli, şi-a extins arealul în actualitate, din cauza bulversării vieţii social-politice, cred. Mi-e dat să aud cu o frecvenţă sporită această expresie şi mă determină să zâmbesc. Eterogenitatea tonalităţilor în care este pronunţată/cântată mi-l readuce în memorie pe Brânzovenescu, „năucul” personaj caragialian, în impresionanta interpretare a lui Mircea Diaconu, sub direcţia scenică a ilustrului maestru Liviu Ciulei.
Eu însumi sunt puternic marcat de uimirea care-mi concasează de vreo câţiva ani încoace viaţa. Ar fi interesant, gândesc, să încep un serial publicistic având drept temă această expresie, comună la urma urmei. Dar pentru că nedumerirea care mă arde cel mai puternic, fiind cvasi-recentă, este generată de contradicţia real-ideal, cer îngăduinţa să mi-o exprim. Îmi sunt impuse trei situaţii cărora este dificil să le fac faţă din cauza stufoşeniei şi inconsecveţei legilor emise şi (dez)ordonate de către succesivele foruri legislative ale ultimilor 22 de ani.
NU ÎNŢELEG de ce trebuie să restitui în anul de graţie 2012 către APIA suma de aproximativ 940 de lei, primită pentru o suprafaţă de păşune declarată în 2009 curată, prin teledetecţie, constatâdu-se că, după o perioadă de trei ani, prin aceeaşi metodă,via satelit, pe acea suprafaţă au apărut şi s-au dezvoltat specii de vegetaţie spontană. Cu atât mai mult cu cât din 2010 respectiva porţiune de teren nu-mi mai aparţine. Sau tocmai de aceea? S-ar fi cuvenit, nu-i aşa, ca onor angajaţii foarte bine retribuiţi ai respectivei instituţii să mă avertizeze că-mi oferă suma de mai sus sub formă de împrumut pentru o perioadă de trei ani, ca să-mi reglez şi eu bugetul perioadei următoare, în aşa fel încât acum să nu fiu obligat la un efort financiar intempestiv.
NU ÎNŢELEG de ce CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII mi-a reţinut abuziv în vara lui 2012 suma de 269 de lei sub motivul că în 2010 nu mi-a fost reţinută contribuţia la asigurările sociale de sănătate asupra pensiei din venituri pe care le-am realizat pe lângă drepturile băneşti din pensie. Acum de unde să ştiu că s-a întâmplat chiar aşa? Cine trebuia să calculeze şi să facă respectiva reţinere? Am eu vreo vină? De ce trebuie să plătesc pentru greşelile sau neglijenţa unor funcţionari incompetenţi, care nu sunt conduşi, verificaţi, supravegheaţi etc. cu oarecare competenţă? Asta nu înţeleg!
Să înţeleg, totuşi, că astfel contribui şi eu la astuparea unor găuri din bugetul ţepuit al ţării?
Dar ce este mai grav, NU ÎNŢELEG de ce primarii de după 1991 ai comunei Năpradea, nu şi-au cunoscut „parohia”, indiferent de statutul lor politic. Atunci când au fost solicitaţi să-mi restituie moştenirea lăsată de părinţii mei, cu acte în regulă, au tergiversat sistematic aplicarea legii, încât am fost nevoit să obţin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, la rândul ei nerespectată, invocând motivul că nu recunosc terenul după vechile hărţi cadastrale şi că nu ştiu pe aceia care s-au înfruptat din proprietatea părinţilor mei. Convingerea mea este că îi ştiau. Erau în cârdăşie cu aceştia, pentru că făceau parte din protipendada socială şi politică a comunei, iar terenul respectiv este situat în lunca Someşului („cel mai bun pământ”, afirmă cunoscătorii). O bună parte a suprafeţei respective a fost „oferită” de către unul dintre primari ginerelui său care era angajatul unei firme de valorificare a pietrişului. Celelalte suprafeţe au fost împărţite frăţeşte între funcţionari ai primăriei şi urmaşii celor doi veri buni de-ai mamei mele. Drept pentru care am bătut de nenumărate ori drumurile atâţia ani către satul bunicilor mei ca să obţin ceea ce mi se cuvenea de drept, iar acum sunt în situaţia să afirm: NU ÎNŢELEG de ce!

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Tot un Viorel 12 octombrie 2012 at 09:09 - Reply

    In legatura cu restituirile de bani nu comentez dar,in ceea ce priveste restituirea pamintului care a apartinut parintilor d.voastra consider ca s-a comis,in mod voit,o mare nemernicie.Pamintul,pentru proprietarul sau de drept,este sfint si numai niste oameni,fara de Dumnezeu,se pot atinge de ceea ce este sfint.Categoric,cei care au impartit,v-au furat si furtul,dovedit,se pedepseste.Nu cunosc legislatia in domeniu dar,daca se mai poate face ceva incercati sa faceti;sa dovediti cu martori daca altfel nu se poate si sa atacati,pe cale judecatoreasca pina la cele mai inalte foruri europene.Incercati si rezultatele pot fi doar doua:1-daca a-ti reusi v-ati bucura si s-ar bucura si parintii d.voastra,acolo unde sunt ei acum si 2-daca nu a-ti reusi a-ti fi multumit sufleteste ca a-ti incercat,precum multumiti ar fi si parintii d.voastra de aceasta incercare.Inteleg ca v-au lasat mostenirea cu acte in regula.Trebuie deci sa luptati pentru respectarea dorintei dumnealor.Va doresc,din suflet,succes.

  2. Anonim 12 octombrie 2012 at 11:01 - Reply

    ARE DREPTATE DOMNUL PROFESOR DAR SI EU CHIAR NU INTELEG DE CE ACEASTA TARA ESTE CONDUSA DE NISTE TIMPITI .IN PRIMARIA NAPRADEA DORM TOTI DAR DORM INCONTINUARE DIN 1990. PROBLEMA ESTE CA NU STIM CE MAMA DRACULUI IAR PUTEA TREZI

  3. Anonim 12 octombrie 2012 at 13:10 - Reply

    da numai ca dorm in papucii statului si nu fac nimic pentru comunitate. apropo am auzit ca in comuna napradea s-au bagat tevile de apa degeaba. oare cine este de vina si de ce nu se face ceva? ar trebui trasi la raspundere deoarece au fost bani europeni si au fost dati in proiect nu sa isi bata joc niste tarani de el.in somes odorhei au apa si gaz acum se face canalizarea si in napradea nimic .

Lasa un Raspuns »