Primim la redactie: Credem ca ar trebui sa plangeti, domnule Ghiurca!

Magazin Salajean 23 noiembrie 2006 0

Recent, in cadrul unei conferinte de presa, am facut unele aprecieri la adresa activitatii Inspectoratului Judetean de Politie Salaj.Vorbeam acolo despre ingineriile politienesti din statisticile Politiei salajene, care ar contura rezultatele de exceptie ale institutiei, cand, in fapt, ele ascund neasumarea raspunderii si managementul deficitar in rezolvarea cu adevarat a cazurilor. In loc sa le analizeze si sa ia masuri, domnul inspector sef Iosif Ghiurca a gasit potrivit sa catalogheze,pe un ton arogant si necivilizat, aprecierile mele drept aberatii si declaratii inconstiente si sa se intrebe daca trebuie sa rada ori sa planga la cele spuse de mine. Mai mult, isi permite sa afirme ca Viorel Stanca nu reprezinta o autoritate locala si ca eu nu detin informatiile necesare pentru a-mi spune parerea.

Explicatia cea mai eleganta pe care o pot da acestui fapt este aceea ca domnul Ghiurca sufera de amnezie. El uita ca sunt presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, din a carui componenta face parte si domnia sa. Domnul Ghiurca nu recunoaste aceasta autoritate publica? Faptul ar fi extrem de grav din partea unui inspector sef .

Sau chiar nu cunoaste legea de organizare si functionare a propriei institutii??? Acest lucru ar fi chiar umilitor! Pentru ca aceasta lege, nr.218/2002, spune, in sectiunea a III a, urmatoarele, la art.18,despre atributiile ATOP:

– litera b: sesizeaza si propune masuri de inlaturare a deficientelor din activitatea de politie;

– litera c: face propuneri pentru solutionarea de catre organele de politie a sesizarilor care ii sunt adresate, referitoare la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, potrivit prezentei legi;

– litera f: elaboreaza anual un raport asupra eficientei activitatii unitatilor de politie, care se da publicitatii;

Cred ca timpul domnului inspector sef este extrem de pretios , asa ca, imi permit sa ii citez si din HG nr.787/25.07.2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al ATOP, in care se precizeaza, la art.14, urmatoarele: Comisia de coordonoare,situatii de urgenta si pentru petitii din care facem parte amandoi are urmatoarele atributii:

-litera b: monitorizeaza activitatile politiei si sesizeaza eventualele deficiente in activitatea acesteia , in vederea luarii operative a masurilor de inlaturare a acestora;

-litera c: face propuneri pentru solutionarea de catre organele de politie a sesizarilor care ii sunt adresate, referitoare la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;

Revenind , credem ca pe domnul Ghiurca l-a luat gura pe dinainte atunci cand fie din amnezie, fie din inconstienta( ambele foarte grave) sugereaza ca raspunderea politica, precum si cea pe care o am la nivelul administratiei locale, nu mi-ar conferi dreptul si autoritatea de a pune intrebari si de a cere explicatii referitoare la activitatea Politiei salajene. As dori sa ii reamintesc domnului inspector sef ca institutia pe care inca o mai coordoneaza nu este un stat in stat si ca nu poate functiona in afara transparentei solicitate oricarei institutii publice. Formularea nu are acces la baza noastra de date trimite la ideea ca, pentru domnul Ghiurca, IPJ Salaj este o feuda proprie sau chiar o firma personala. Il asigur ca se inseala. De altfel, informatiile statistice despre activitatea nemaipomenita a IPJ Salaj vin chiar din presa, furnizate de institutia pe care o conduce.

Mai mult, as vrea sa ii mai atrag atentia domnului Ghiurca asupra faptului ca sunt presedintele unui partid care a castigat alegerile tocmai prin promisiunea de a lupta impotriva coruptiei, sunt consilier judetean, adica ales prin votul cetatenilor, al acestor cetateni care asteapta de la mine tocmai acest lucru: sa cer masuri drastice impotriva coruptiei la orice nivel. Dar nu pot sa cred ca atitudinea militieneasca a conducerii IPJ Salaj sau impaunarea cu rezultate si statistici confectionate doar pentru a impresiona opinia publica poate constitui un argument serios fata de modul in care politia judeteana isi executa atributiile.

Ca si cum nu ar fi suficient, in ziarele de ieri, conducerea IPJ Salaj vrea sa ne lamureasca, cu aceeasi lipsa de responsabilitate, ca activitatea institutiei este , totusi , minunata, ascunzandu-se in continuare in spatele unor cifre statistice si articole de lege,aruncand pisica in curtea Parchetului. Si totusi, unde (ne) sunt coruptii, domnule Ghiurca?

In final, gasesc ca este potrivit sa punem punct aici dialogului din presa. Dupa ce domnul Ghiurca isi va face timp sa citeasca actele legislative, dar si lista lunga a coruptilor salajeni si dupa ce va fi dispus sa ia in serios atributiile institutiei sale astfel incat sa nu o faca sa para neserioasa in ochii cetatenilor, sunt dispus sa am o discutie cu domnia sa, fata in fata, ca de la presedinte ATOP si lider politic, la inspector sef al IPJ Salaj. Pana atunci, ii sugerez domnului inspector sef ca, inainte de a da replici prin intermediul presei, sub semnul unei precare culturi politice si a unei arogante derivate dintr-un fotoliu temporar ocupat, sa vina in fata noastra cu rezultate palpabile si reale.

Probabil ca institutii precum Prefectura judetului si Ministerul Administratiei si Internelor se vor autosesiza si vor lua masurile care se impun. Eu consider ca mi-am facut datoria , sesizand nu aberatii, ci probleme care nu se vor rezolva cu siguranta prin articole de ziar, ci prin actiunea prompta a institutiilor competente. De altfel, recomand jurnalistilor interesati in informarea corecta a opiniei publice sa verifice cate din cele 109 infractiuni de coruptie rezolvate de politie au ajuns, efectiv, in instanta, adica au fost bine documentate si fundamentate…

VIOREL STANCA,

Presedinte ATOP Salaj

Presedinte PD Salaj

Consilier judetean

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »