Primarul din Varsolt, suparat ca nu-i ajung banii

Magazin Salajean 20 iulie 2007 0

Primarul din Varsolt, suparat ca nu-i ajung banii

Puterea economica slaba pe care o are Primaria Varsolt il face pe primarul Breda Lajos sa se revolte de fiecare data cand vine vorba despre modul in care se repartizeaza bugetele catre comuna. Suparat ca banii pe care ii are in administrare nu-i ajung lunar nici pentru plata salariilor personalului si a cheltuielilor la utilitati, edilul ne-a declarat ca bugetele locale ar trebui hotarate in functie de nevoile comunitatilor si de puterea economica pe care o au acestea si nu dupa numarul de locuitori, asa cum se intampla in prezent. Cu venituri proprii de doar 290.000 de lei, abia reusim sa ne descurcam de la o luna la alta. Avem lunar cheltuieli cu salariile functionarilor de 400.000 de lei, la care se adauga cheltuilile la utilitati. Este foarte greu sa facem fata, a spus primarul, comparand bugetul comunei pe care o reprezinta cu cel al comunelor Criseni si Hereclean, care, potrivit sursei citate, pe langa banii primiti de la stat, au venituri proprii de 1,1 milioane de lei, respectiv de 1,5 milioane de lei. Sunt comune care obtin venituri din chirii si din taxele pe care le platesc firmele ce au deschise puncte de lucru in sate, dar noi nu avem asa ceva, a spus Breda Lajos.

Primarul a prezentat situatia si in cadrul intalnirilor pe care le-a avut Asociatia de comune din care face parte si Varsoltul, dar singurul raspuns primit a fost ca si alte autoritati locale se confrunta cu acelasi tip de probleme.

Bani cu taraita si pentru proiecte

Primarul din Varsolt este nemultumit si de ritmul lent in care Guvernul aloca fonduri pe proiectele declarate eligibile si a apreciat ca daca lucrurile vor continua in pas de melc, locuitorii comunei vor avea la dispozitie retea de alimentare cu apa abia in 2018.

Investitia respectiva este una mai veche, ale carei baze au fost puse in anul 2.000, prin intermediul Ministerului Lucrarilor Publice. Derularea proiectului s-a prelungit mult in timp din cauza ca finantarea guvernamentala a fost facuta in transe. Ca urmare, pana in momentul de fata, au fost alocati Primariei Varsolt doar 400.000 de lei, din care s-a realizat 30 la suta din lucrare. Mai avem nevoie de inca 2 milioane de lei ca sa finalizam aductiunea de apa. Speram sa primim suma anul acesta, ca sa putem continua lucrarile. Daca totul merge conform planului, cred ca vom termina ambele proiecte peste 2 ani. Daca, insa, banii vin incet si avand in vedere ca in 7 ani am facut o treime din lucrare, vom termina investitia in 2018, a spus primarul.

Acesta a mai informat ca lucrarile pentru aductiunea de apa sun realizate de SC TIM SA Cluj Napoca, sursa de apa fiind barajul Varsolt. Pentru ca localitatea Recea sa poata beneficia de alimentarea cu apa, intre acest sat si centrul de comuna este prevazut spre amenajare un bazin, statia de pompare pentru intreg sistemul urmand sa fie amplasata in Varsolt.

In paralel cu introducerea retelei de apa, autoritatile locale desfasoara un proiect prin care in satele Varsolt si Recea se introduce si reteaua de canalizare menajera.

Investitia este finantata de Guvern in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea spatiului rural cu 3.9 milioane de lei. Am primit din aceasta suma o prima transa de 100.000 de lei, din care vom elabora Proiectul Tehnic. Indata dupa aceasta vom organiza licitatia in vederea desemnarii constructorului. Potrivit proiectului, perioada de desfasurare a lucrarilor a fost stabilita la 2 ani, a adaugat Breda Lajos.

Prin proiect este prevazuta introducerea retelei de canalizare menajera in Varsolt si in Recea (70 la suta), statia de epurare urmand sa fie amplasata la iesirea din Varsolt catre Pericei, la o distanta de 500 de metri de casele din aceasta parte a satului. Referitor la statia de epurare, edilul ne-a spus ca situatia terenului pe care aceasta urmeaza sa fie amplasata nu era pe deplin lamurita, terenul fiind situat la limita intre comunele Varsolt si Pericei. Am facut demersuri si printr-o hotarare a Guvernului, acea suprafata de teren situata in comuna Pericei a fost transmisa din administrarea Agentiei Domeniilor Statului si din domeniul public al comunei Varsolt in administrarea Consiliului Local Varsolt, a conchis primarul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »