Primarul din Plopis ramane in functie, insa nu mai poate candida

Magazin Salajean 5 martie 2008 0

Institutia Prefectului Judetului Salaj face cunoscut ca, prin sentinta penala 60/25.04.2007 a Curtii de Apel Cluj, primarul comunei Plopis, Pisek Francisc, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cu termen de incercare de trei ani. De asemenea, in baza articolului 64, litera b) din Codul Penal, s-a dispus interzicerea unor drepturi, respectiv aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si interzicerea dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. Cu alte cuvinte, ca urmare a sentintei Curtii de Apel Cluj, edilul comunei Plois va ramane in functie pana la expirarea mandatului, insa nu va mai putea candida pentru un alt mandat.

In vederea clarificarii situatiei cu privire la aplicarea pedepsei complementare a primarului din Plopis, Institutia Prefectului sustine ca a solicitat lamuriri Judecatoriei Simleu Silvaniei, care a aratat ca Serviciul de executari penale din cadrul acestei instante nu a procedat la punerea in executie a pedepselor complementare in cauza penala privind condamnatul Pisek Francisc, deoarece, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii. Mai mult, conform Legii 393/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de primar inceteaza de drept, inaintea expirarii duratei normale a mandatului in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privata de libertate. Ori, in cazul lui Pisek Francisc, nu este vorba de o astfel de pedeapsa.

In atari conditii, Institutia Prefectului precizeaza ca nu poate sa procedeze la emiterea ordinului de incetare a mandatului de primar al comunei Plopis inainte de termen.

Reamintim faptul ca Directia Generala Anticoruptie – Salaj a inaintat, in 2006, Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj dosarul penal in care Pisek Francisc era cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de coruptie conform Legii 78/2000. In urma cercetarilor a rezultat ca acuzatul, in calitate de primar, a inlesnit incheierea unui contract de prestari servicii intre o societate comerciala si Primarie, fara a respecta dispozitiile legale referitoare la achizitiile publice.

Astfel, Pisek Francisc a semnat in numele institutiei pe care o reprezenta un contract pentru transportarea unei cantitati de 30 tone de piatra sparta pe ruta Poieni – Plopis, fara a organiza licitatie publica. Contractul, in valoare de 49.400 de lei, a fost incheiat cu o firma la care erau asociati chiar finii de cununie ai primarului. Despre aceste aspecte, primarul Pisek ne-a declarat ca nu el este cel care a incheiat contractul sus amintit, ci o comisie formata in cadrul Primariei, formata din alte trei persoane. In plus, a mai spus primarul, administratorul firmei cu care s-a semnat contractul de prestari servicii nu este finul sau, asa cum a fost formulat in acuzatii.

In urma cercetarilor Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, a mai rezultat faptul ca, in luna iunie 2005, primarul Pisek Francisc, fara a respecta prevederile legale, a achizitionat un tractor agricol de la un membru al familiei sale si l-a vandut Primariei la o valoare supraevaluata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »