Primarul din Plopis – condamnat la inchisoare cu suspendare

Magazin Salajean 3 martie 2008 0

Primarul din Plopis - condamnat la inchisoare cu suspendareProcurorii din cadrul Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei au cerut respingerea cererii de revizuire a sentintei pe care instanta a primit-o de la Pisek Francisc, primarul comunei Plopis, dupa ce acesta a fost condamnat la un an de inchisoare, cu suspendare, pentru fapte de coruptie. Teodor Radulescu, prim-procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei, ne-a declarat ca procurorii au cerut respingerea cererii de revizuire a sentintei pe care a inaintat-o instantei primarul Pisek Francisc, din cauza ca aceasta nu se incadreaza in temeiul legal prevazut de procedura. Instanta va fixa un termen in care se va hotari daca se accepta solicitarea procurorilor, termen care va fi peste circa trei saptamani, a spus prim-procurorul.

Daca cererea de revizuire depusa de primarul Pisek va fi respinsa, sentinta definitiva data de Curtea de Apel Cluj va fi aplicata. Potrivit Biroului de presa al Directiei Generale Anticoruputie, Curtea de Apel Cluj a dispus, printr-o hotarare definitiva, condamnarea lui Pisek Francisc la o pedeapsa de un an inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de trei ani, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie. Cum sentinta este cu suspendare, primarului nu ii va inceta mandatul, aceasta masura fiind prevazuta in statutul alesilor locali doar pentru cazurile in care pedeapsa este cu privare de libertate. Totusi, primarul nu va mai putea candida pentru un nou mandat.

De cealalta parte, primarul Pisek Francisc ne-a declarat ca a fost acuzat de fapte de coruptie pe nedrept, de cativa consateni care isi urmareau propriile interese. Am fost acuzat pe nedrept, de cativa consateni. Cu toate acestea, sunt nevinovat, a declarat Pisek Francisc.

Directia Generala Anticoruptie – Salaj a inaintat, in 2006, Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj dosarul penal in care Pisek Francisc era cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de coruptie conform Legii 78/2000. In urma cercetarilor, a rezultat ca acuzatul, in calitate de primar, a inlesnit incheierea unui contract de prestari servicii intre o societate comerciala si primarie, fara a respecta dispozitiile legale referitoare la achizitiile publice.

Astfel, Pisek Francisc a semnat in numele institutiei pe care o reprezenta un contract pentru transportarea unei cantitati de 30 tone de piatra sparta pe ruta Poieni – Plopis, fara a organiza licitatie publica. Contractul in valoare de 49.400 lei a fost incheiat cu o firma la care erau asociati chiar finii de cununie ai primarului. Despre aceste aspecte, primarul Pisek ne-a declarat ca nu el este cel care a incheiat contractul sus amintit, ci o comisie formata din alte trei persoane, in cadrul Primariei. In plus, a mai spus primarul, administratorul firmei cu care s-a semnat contractul de prestari servicii nu este finul sau, asa cum a fost formulat in acuzatii.

In urma cercetarilor Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, a mai rezultat faptul ca, in luna iunie 2005, primarul, fara a respecta prevederile legale, a achizitionat un tractor agricol de la o ruda din comuna si l-a vandut primariei la o valoare supraevaluata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »