Primariile se inghesuie la subventii

Magazin Salajean 8 martie 2010 0

Primariile se inghesuie la subventii

36 de primarii din judet, plus Muzeul Judetean de Istorie au facut pana la aceasta data solicitari pentru a beneficia de subventii pentru incadrarea de someri pe durata determinata, in baza Legii 77/2010, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Romeo Sarca, directorul coordonator al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Institutiile in cauza si-au exprimat intentia de a angaja 430 de persoane care sa se ocupe de refacerea si intretinerea infrastructurii, ecologizare si realizarea unor activitati edilitare.

In acest an, AJOFM Salaj a pus la bataie peste o jumatate de milion de lei pentru serviciile publice, bani ce vor fi defalcati pe parcursul a zece luni. In stabilirea administratiilor publice norocoase, oficialii agentiei vor tine cont de unele criterii, printre care rata somajului si existenta de lucrari executate in anii precedenti cu someri indemnizati. Vor fi avantajate comune precum Dragu, unde rata somajului depaseste 21 de procente, Fildu de Jos (aproape 20 la suta), Hida (15,7 la suta) ori Mirsid (14,4 la suta), precizeaza Romeo Sarca, adaugand ca in fiecare comuna din judet vor fi subventionate maxim 4-5 posturi, exceptie facand vreo patru administratii locale, pentru care AJOFM Salaj va acorda facilitati la incadrarea pe durata determinata a 10-15 someri. Institutia va face publica lista beneficiarilor in decursul acestei saptamani.

Scutire de minim 165 de lei pe cap de somer angajat

Angajatorii salajeni care incadreaza someri pe o perioada de minim 12 luni vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de sase luni, a anuntat oficialul AJOFM Salaj. Facilitatea nu se acorda, insa, cu una, cu doua, intre-prinzatorii fiind nevoiti sa indeplineasca unele conditii. Astfel, somerii ce urmeaza sa fie angajati trebuie sa existe in evidentele institutiei de cel putin trei luni si sa nu fi fost salariati ai firmei solicitante in ultima jumatate de an. De asemenea, este obligatoriu ca locurile de munca pe care sunt incadrati somerii sa fie nou create, iar nu rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele sase luni.

Scutirea de la plata contributiilor se acorda incepand cu data de 1 a lunii urmatoare angajarii ori din prima zi a lunii in curs, daca raporturile de munca demareaza la acea data, a mai precizat Sarca.

Pentru fiecare somer angajat cu respectarea conditiilor de mai sus, agentul economic va fi scutit de la plata a minim 165 de lei, in functie de salariul de incadrare al persoanei. In aceasta suma intra contravaloarea contri-butiei de asigurari sociale, a asigurarii pentru somaj, a celei la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, a contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si a contravalorii taxei pentru asigurari de sanatate.

Daca angajatorul concediaza somerul astfel incadrat ori un alt salariat inaintea expirarii celor 12 luni, va fi nevoit sa returneze statului suma de care a fost scutit.

Mai putini someri

Aproape 11.600 de someri figurau in evidentele AJOFM Salaj la finele lui februarie, peste 40 la suta din total fiind femei. Fata de ianuarie, in luna trecuta s-a inregistrat o scadere a cererilor de intrare in somaj cu 86 de persoane, iar rata somajului a ajuns la 10,9 procente, de la 10,98 la suta. Aceasta modificare a nive-lului ratei somajului este mai degraba o stagnare decat o scadere. Chiar si asa, situatia este imbucuratoare, opineaza seful institutiei salajene.

Din totalul salajenilor fara un loc de munca, mai mult de 65 la suta beneficiaza de indemnizatii de someri. Pe grupe de varsta, cei mai multi someri – 3.401 – au intre 40 si 50 de ani. In clasament urmeaza persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani (3.222 la numar), si cele tinere, sub 25 de ani (1.841). Potrivit reprezentantului Agentiei, doua treimi dintre somerii din judet au domiciliul in mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »