Primariile salajene sunt incapabile sa se intretina

Magazin Salajean 18 octombrie 2006 0

Primariile salajene sunt incapabile sa se intretinaZecile de proiecte la care s-a muncit urla dupa procentul de cofinantare, in timp ce autoritatile locale abia au bani sa-si ia salariile si sa plateasca iluminatul stradal

Doar trei primarii salajene – Criseni, Hereclean si Surduc, din cele 57 existente, isi acopera, la ora actuala, cheltuielile de functionare din veniturile proprii. In alte 23 de comune, veniturile proprii se situeaza sub 7 la suta din veniturile totale, iar in 18 comune, acestea se ImiscaI pe undeva intre 7 – 10 la suta. In restul de 16 comune, plus cele 4 orase, veniturile proprii reprezinta mai mult de 10 la suta din veniturile totale, dar nici in cazul lor acestea nu depasesc 20 la suta. Toate aceste cifre prezentate de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, arata falimentul spre care se indreapta administratiile locale din judet, dat fiind faptul ca, daca anul trecut a trecut sub semnul intocmirii proiectelor, anul acesta ele ar trebui sa intre in executie, iar acest lucru nu se va putea intampla, avand in vedere capacitatea redusa sau chiar inexistenta a capacitatii de cofinantare a proiectelor.

Consiliul Judetean a intocmit prin specialistii proprii, in cursul anului curent, 19 proiecte a caror valoare totala depaseste 20 de milioane de euro. 5 din acestea se afla deja in derulare. S-a mai acordat sprijin judetean si pentru autoritatile locale, fiind intocmite proiecte in valoare de peste 10 milioane de euro. ISe apropie momentul adevarului si toate aceste proiecte vor trebui implementate. Dar, in conditiile incapacitatii identificarii unor surse de venituri complementare, procesul de descentralizare din Romania tinde sa devina un fel de pat al lui ProcustI, a declarat Marc.

Veniturile proprii ale judetului Salaj sunt, in afara de cele ale CJ, de 6,5 milioane de euro, pe an. Astfel, creditele pe care le-am putea contracta s-ar putea ridica la sume al caror cost anual sa nu depaseasca 1,3 milioane de euro, pe an. Din Planul de Dezvoltare al Judetului pe perioada 2007 – 2013, reiese ca judetul este pregatit cu planurile unor proiecte in valoare totala de 1,1 miliarde de euro, a caror cofinantare ar necesita o suma de 170 de milioane de euro, suma pe care creditele pe care le-ar putea contracta autoritatile locale nu ar acoperi-o nici in procent de 1 la suta. ISursele de venituri proprii raman aceleasi si pentru anul viitor. Nu exista o politica economica nationala de completare a resurselor financiare. Nu exista sisteme financiare in baza carora resursele financiare sa fie distribuite diversificat catre colectivitatiI, a mai declarat Marc.

Una peste alta, am ajuns din nou de unde am plecat: la teorie suntem buni, practica ne omoara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »