Primariile cu datorii vor primi bani de la Stat

Magazin Salajean 30 noiembrie 2010 0

Primariile cu datorii vor primi bani de la Stat   Peste 8 miliarde de lei vechi se vor aloca judetului Salaj pentru achitarea unor datorii ale administratiilor locale. Din cele aflate de la Lucian Bode, deputat PDL, in cadrul ultimei sedinte de Guvern s-au aprobat o serie de ordonante importante pentru Romania, si pentru Salaj, care au trecut aproape neobservate. Motivul este cat se poate de evident: disputele politice, deciziile Curtii Constitutionale, decizia Guvernului de asumare a raspunderii pe cele doua legi ale salarizarii personalului bugetar.

Intre masurile menite sa sprijine autoritatile locale a fost mentionata cea prin care va fi alocata suma de 687 miliarde de lei vechi pentru primariile aflate in dificultate financiara. Din aceasta valoare, Salajul ar putea beneficia de 8-9 miliarde de lei, masura care poate fi vazuta, dupa parerea lui Lucian Bode ca un act reparatoriu fata de acele primarii carora la penultima rectificare de buget, la capitolul < Sume defalcate din TVA pentru echilibarea bugetelor locale >, le-au fost retrase sume mai mari decat disponibilul aprobat pe 2010.

Prin urmatoarea rectificare de buget la care facea referire deputatul democrat-liberal, vor fi asigurate 100 la suta salariile dascalilor din Salaj, prin suplimentarea bugetului pe 2010 cu 36,13 miliarde de lei, si vor fi platite integral, drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap, pe 2010,prin suplimentarea bugetului alocat judetului Salaj cu 51,30 de miliarde de lei vechi.

Mai vin bani pentru infrastructura

Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, care se va derula pe perioada 2011-2015, prin metoda de finantare multianuala credit furnizor. La nivel national sunt vizate reabilitari a 10.000 km de drumuri judetene si comunale, realizarea in 1.500 de localitati de sisteme de apa, canalizare si statii de epurare, precum si 50 de obiective din strategia pentru prevenirea inundatiilor.

Vor fi incluse la finantare, cu prioritate, obiective propuse de autoritatile locale si declarate eligibile (prin diferite programe: HG 577/1997, Masura 322) care, din lipsa de fonduri nu au fost finantate. In Salaj sunt 11 astfel de proiecte, fiecare in valoare de 2,5 milioane de euro. Prin Programul Operational Regional sunt doua proiecte pentru modernizarea drumurilor DJ 191C Nusfalau-Crasna-Zalau-Creaca si DJ 191 D Nusfalau-Valcau-Tusa, ambele ar putea beneficia de fonduri, avand deja finalizat proiectul tehnic, a metionat Lucian Bode.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »