Primarii salajeni, urecheati ca dau prea lesne certificate de producator

Magazin Salajean 7 mai 2010 0

Primarii salajeni, urecheati ca dau prea lesne certificate de producator

Primarii salajeni s-au intalnit ieri, la Prefectura, cu reprezentantii institutiilor deconcentrate din judet, de la care au primit indicatii cu privire la diverse probleme de actualitate. Veronica Sandor, seful Trezoreriei Salaj, le-a comunicat edililor carora nu li s-au alocat fonduri suficiente pentru plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap sa suporte diferenta din bugetul propriu ori prin credite, urmand sa primeasca de la stat, in perioada urmatoare, sumele aferente. Sefa Trezoreriei a mai precizat ca in acest an, autoritatile locale nu vor mai primi intr-o singura transa banii de vacanta pentru cadrele didactice, profesorii urmand sa fie remunerati lunar.

Anamaria Pernes, direc-torul Casei Judetene de Pensii Salaj, a atras atentia primariilor Balan, Valcau de Jos si Lozna, care nu au trimis institutiei nici pana in prezent cartile de munca ale angajatilor, in vederea scanarii respectivelor documente, desi termenul limita initial a fost 30 noiembrie 2009.

La randul sau, oficialul Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, a solicitat capilor de comune sa nu mai elibereze cu atata lejeritate certificate de producator unor cetateni care nu desfasoara activitati in domeniul agricol si care vaneaza doar indemnizatia de somaj, ca sa nu aruncam banii statului in vant. Numarul producatorilor agricoli din Salaj care cer ajutorul de somaj a crescut foarte mult. Daca in 2009 am avut in jur 800 de asigurari de somaj, numai in primele trei luni din anul in curs, numarul acestora a ajuns la 700, sustine Sarca. Potrivit spuselor sale, cei care detin certificat de producator agricol dovedesc prin respectivul document eliberat de primarii ca au obtinut venituri din agricultura si platesc contributia de 1 la suta din venitul declarat pe durata a 12 luni, dupa care solicita indemnizatie de somaj.

Oficialul a tras un semnal de alarma cu privire la riscul la care se expun unii primari care fac declaratii false pentru a putea face angajari beneficiind de subventii de la stat si a dat ca exemplu primaria Balan, care a vrut sa incadreze astfel sapte persoane. Dupa cum spune legea, angajatorul – primarul, in acest caz, trebuie sa faca o declaratie pe propria raspundere cum ca persoanele in cauza nu s-au numarat printre angajatii institutiei sale in ultimii doi ani. Patru din cele sapte declaratii facute de primarul din Balan nu sunt conforme. Cazul nu este, insa, singular. Ii atentionez pe primari ca falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoarea.

In urmatoarele 2-3 luni, specialistii Directiei de Sanatate Publica Salaj vor testa calitatea apei din toate fantanile publice din localitatile judetului, pe cheltuiala institutiei, motiv pentru care au solicitat primariilor sa le puna la dispozitie inventarul acestor amplasamente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »