Primarii deschid umbrela peste angajatii din administratia locala

Magazin Salajean 2 iulie 2010 0

Aproximativ 60.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada, dupa ce Guvernul a luat o decizie in acest sens. Din totalul bugetarilor care vor ramane fara un loc de munca, 54.000 provin din administratia locala, iar restul, din ministere.

Majoritatea primarilor salajeni sustin ca la nivelul institutiilor pe care le conduc nici ca poate fi vorba despre reducerea personalului, in conditiile in care acestea functioneaza deja cu efectiv minim sau chiar insuficient. Asteptam sa vedem ordonanta publicata, pentru a sti cu exactitate daca in cazul Primariei Zalau se impun disponibilizari, ne-a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului. In momentul de fata, in institutia pe care o conduce lucreaza 193 de persoane, numar care va fi redus, daca legislatia o cere, cu riscul ca vor fi mai multe probleme nerezolvate.

Cu toate acestea, edilul zalauan considera discriminatorie decizia de a taia din ministere doar 5.000 de posturi, in timp ce din administratia locala sunt luati in vizor peste 50.000 de lucratori: In ministere lucreaza mai multi oameni decat in administratia locala si, cu toate acestea, s-a decis disponibilizarea a doar 5.000 de functionari. In schimb, din institutiile care au relatii directe cu cetatenii, se va renunta la 54.000 de persoane.

Seful administratiei simleuane, Septimiu Turcas, sustine ca din primaria orasului de sub Magura nu au cum sa fie dati afara oameni, intrucat suntem sub minimul cerut prin norme. Unui oras de marimea Simleului, cu circa 16.000 de locuitori, i-ar reveni 110 angajati la primarie, in timp ce noi avem circa 70, cu muncitori cu tot. Nici primarul din Cehu Silvaniei, Andrei Varga, nu crede ca in orasul pe care il conduce se vor opera reduceri de personal: Avem 21 de angajati. La noi nu va fi cazul sa renuntam la oameni, de vreme ce suntem subdimensionati.

Cei 6.500 de locuitori ai comunei Crasna sunt, in prezent, deserviti de aproape 20 de lucratori ai primariei. Nu putem functiona cu un numar mai mic de personal, intrucat trebuie sa asiguram populatiei servicii similare celor de care beneficiaza cetatenii oraselor, precizeaza Emeric Pop, primarul crasnean. La Zimbor, comuna cu vreo 1.300 de suflete, primaria numara 16 angajati. Edilul, Gabriel Muresan, sustine ca numarul este suficient si ca o eventuala diminuare a lui ar putea afecta desfasurarea activitatii. Il contrazice, insa, omologul sau din Ileanda, Petre Satmari: Comuna noastra are vreo 2.600 de locuitori si 12 angajati la primarie. Dupa parerea mea, in cazul localitatilor cu o populatie mai mica de 3.000 de persoane, activitatea poate fi asigurata lejer de sapte lucratori in administratia locala, tinand seama de volumul de munca.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat la finele ultimei sedinte de Guvern, ca de la 1.449 comune vor pleca 12.891 de oameni, de la 169 de orase – 5.952 de oameni, de la 120 municipii, 20.363 de persoane. Potrivit spuselor sale, normativele pentru serviciile locale au fost calculate in functie de segmentul de populatie din unitatile administrativ teritoriale. In acest fel, cheltuielile de personal vor fi reduse cu 1,5 miliarde de lei, reprezentand o reducere de personal de 26,2 la suta si o diminuare de cheltuieli de 29,1 la suta din total.

Decizia, introdusa prin ordonanta de urgenta, va fi aplicata in termen de trei zile de la publicarea actului in Monitorul Oficial, iar noile organigrame ale structurilor locale vor fi definitivate intr-un interval de 40 zile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »