Primaria Zalau e proprietarul cladirii Centrului de Transfuzie Sanguina

Magazin Salajean 9 octombrie 2009 0

Primaria Zalau e proprietarul cladirii Centrului de Transfuzie Sanguina

Dupa ce ani intregi problema proprietarului cladirii in care functioneaza Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj a fost in aer, autoritatile locale si judetene, ridicand din umeri si multumindu-se sa paseze responsabilitatea dintr-o curte in alta, cazul a fost rezolvat: imobilul apartine Primariei Zalau. Sau, cel putin, asa ar fi normal, numai ca a fost pe dinafara si nu apare in acte dintr-o eroare, facuta cu ani in urma.

Cum pentru orice lucru exista si o explicatie, era firesc sa se gaseasca si proprietarul cladirii in care functioneaza Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj. Cercetarile prin dosare vechi de ani intregi au relevat ca imobilul ar trebui sa se afle in proprietatea Primariei Zalau, la fel cum s-a intamplat cu toate cladirile ce au apatinut fostei Intreprinderi de Gospodarire Oraseneasca (IGO), desfiintata dupa 1989. Dintr-o eroare, imobilul a fost uitat pe dinafara, consecinta grava a acestei scapari fiind evidenta in prezent. Se pare ca cladirea in care functioneaza Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj este propritatea Primariei, dar a fost omis, dintr-o greseala, cand imobilele fostului IGO au fost trecute la noi. Vom face demersurile necesare pentru cuprinderea cladirii in listele de inventar, a declarat Radu Capilnasiu.

Primarul a spus ca, dupa acest prim pas, vor exista doua modalitati de a rezolva problema reabilitarii spatiului: imobilul ar putea fi dat in administrarea Ministerului Sanatatii (MS), caz in care responsabilitatea reabilitarii revine MS, ori Primaria Zalau va percepe Ministerului Sanatatii o chirie modica pentru Centrul de Tranfuzie Sanguina Salaj, urmand ca reabilitarea cladirii sa o suporte adiministratia municipala. Noi vom incerca sa sprijinim financiar Centrul, pentru a putea sa desfasoare lucrari de reabilitare si intretinere. De asemenea, vom cere si Consiliului Judetean Salaj sa se implice, pentru ca vorbim de un Centru de Transfuzie Sanguina care deserveste populatia intre-gului judet, a declarat Radu Capilnasiu.

O cladire macinata de timp

Problemele la cladirea in care functioneaza Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj au aparut in urma cu cativa ani, imobilul gasindu-se in stare degradata si nefiind reabilitat in ultimii 25 de ani, si s-au agravat considerabil in 30 septembrie 2009, cand plafonul laboratorului s-a prabusit, pe podea cazand bucati mari de ciment, gresie si moloz. Incidentul nu a fost soldat cu victime, dat fiind ca in incapere nu se aflau persoane.

Dupa incident, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, Angela Badea, a declarat ca, desi a solicitat in repetate randuri, Primariei Zalau si Consiliului Judetean Salaj, sprijin financiar pentru reabilitarea spatiului, autoritatile nu s-au implicat pe motiv ca imobilul in care functioneaza centrul nu se afla in proprietatea lor.

Angela Badea a spus ca a facut economii drastice la curent, incalzire si benzina pentru a putea inlocui tamplaria de lemn cu termopan, iar pentru lucrarile de refacere a plafonului din sala de laborator a angajat doua firme dispuse sa execute lucrari in avans, urmand ca plata sa fie facuta de catre conducerea Centrului esalonat, in functie de cati bani vor reusi sa economiseasca.

Badea a subliniat ca, desi nu are restante la utilitati, Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj se afla pe ultimul loc, la nivel de Transilvania, din punct de vedere al spatiului si al conditiilor in care functioneaza. Cladirea prezinta probleme majore si la pod, unde apa patrunde la fiecare ploaie, din cauza acoperisului stricat, dar si la subsol, unde se tin documentele, si care este inundat de fiecare data cand ploua, din cauza canalizarii defecte.

Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj este finantat de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Hematologie Transfu-zionala, care acorda bani pentru plata cheltuielilor de personal si a utilitatilor. In primele noua luni ale anului 2009, Centrul a avut aproximativ 3.700 de donatori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »