Primaria Simleu vrea 3 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii Bathory

Magazin Salajean 19 august 2010 0

Primaria Simleu vrea 3 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii Bathory

Daca administratia orasului va obtine finantarea necesara, peste trei ani, turistii vor putea vizita fortareata care a constituit resedinta familiei princiare Bathory.

Cetatea feudala Bathory din Simleu Silvaniei ar putea fi redeschisa publicului in circa trei ani, daca administratia orasului va reusi sa obtina finantare prin Programul Operational Regional – Axa 5 Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Dupa cum ne-a declarat primarul Septimiu Turcas, pentru consolidarea si reabilitarea cetatii ar fi nevoie de circa 6-7 milioane de euro, insa vizitarea fortaretei s-ar putea realiza si in urma unei investitii de cel mult 3 milioane de euro.

Intr-o prima faza, cu o finantare de 2,5-3 milioane de euro, am putea executa interventiile urgente – precum protejarea si conservarea ruinelor, a bastionului, asigurarea scurgerii apelor pluviale, montarea de drenuri si tuburi de canalizare, consolidarea zidurilor etc., pentru ca intr-o etapa ulterioara, sa achizitionam dotarile aferente amenajarii muzeului, a precizat edilul, care spera ca proiectul sa fie depus cat mai repede la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Cetatea Bathory, declarata monument istoric, dateaza din secolul al XVI-lea. Chiar si sub forma de ruina, fortareata, ce a jucat un rol important in istoricul si evolutia orasului, constituite unul dintre principalele obiective turistice ale Simleului. In opinia lui Turcas, valorificarea potentialului turistic al orasului si dezvoltarea turismului cultural sunt strans legate de reabilitarea si punerea in valoare a cetatii: Daca vom redeschide cetatea, numarul persoanelor care ne-ar vizita orasul ar creste, odata cu cresterea serviciilor turistice si a veniturilor localitatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »