Prima suspiciune de gripa noua <br>in Salaj

Magazin Salajean 9 noiembrie 2009 0

Prima suspiciune de gripa noua <br>in SalajPrima suspiciune de gripa noua din Salaj, in aceasta toamna, a ajuns in atentia autoritatilor vineri dimineata, dar abia azi se va sti daca diagnosticul este confirmat de analize. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Dana Pop, ne-a declarat ca, dupa cum arata clinic, cazul este unul de gripa comuna, obisnuita. S-au luat analize si au fost trimise la Spitalul << Matei Bals >> din Bucuresti, la laboratorul virusologic, urmand sa stim rezultatul luni (azi, n.r.). Intre timp, pacientul este izolat, pentru ca eventuala boala sa nu fie transmisa, a adaugat sursa citata.

In prezent, aproape 400 de pacienti primesc tratament specific pentru gripa noua in Romania, totalul cazurilor de imbolnavire confirmate fiind de peste 800. In urma triajului epidemiologic, autoritatile sanitare au decis suspendarea, pentru 7 zile, a cursurilor la mai multe unitati de invatamant din diferite judete din tara.

Ipohondrii au asaltat cabinetele medicale

Numai ca exceptand aceste date statistice, realitatea cotidiana este in multe cazuri impinsa in limitele isteriei. Medicii de familie sunt mai asaltati ca oricand de pacienti, in majoritatea cazurilor acestia confundand virozele si racelile de sezon cu imbolnavirile cauzate de virusul AH1N1. Emilia Bologa, medic de familie in Zalau, ne-a declarat ca vin mai ales mame cu copii mici, speriate de primul semn de febra si de faptul ca le curge nasul, dar cazurile sunt viroze si bronsite. Comparativ cu saptamanile anterioare, numarul de pacienti pe care il avem zilnic este mult mai mare.

Simptomele gripei AH1N1

Pentru a nu confunda un banal guturai cu gripa care a pus pe jar populatia din tari de pe toate continentele, specialistii atrag atentia la simptome. Astfel, in cazul virozelor, bolnavii prezinta nas infundat, dificultati la inghitire, dar nu fac febra.

Gripa noua trebuie luata in calcul ca diagnostic daca pacientul constata o tuse seaca, secretii nazale apoase, jena in gat, temperatura cuprinsa intre 37,5-38,5 C si o stare de disconfort. Pentru ca boala sa nu se agraveze, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic in doua zile de la aparitia simptomelor.

Frisoanele, febra de la 39 in sus, tusea, secretiile nazale apoase, durerile in gat si cele musculare, durerile de cap si ale globilor oculari

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »