Prima retea de centre – resursa pentru anuntul handicapului

Magazin Salajean 29 ianuarie 2007 0

Prima retea de centre - resursa pentru anuntul handicapului

Ce inseamna de fapt acest anunt al handicapului? Anuntul handicapului inseamna modul in care medicul comunica unui parinte ca viitorul sau copil prezinta o problema si poate ca va fi diferit de ceilalti copii. Modul in care se face acest anunt poate influenta viata familiei si mai ales viitorul copilului, de aceea, tocmai pentru a nu fi pusa in pericol sanatatea intregii familii, este necesara existenta unui Centru – Resursa pentru Anuntul Handicapului.

Rodica Marian, presedintele Societatii Handicapatilor (SH) Zalau a precizat ca acest centru se va adresa parintilor copiilor cu handicap, care fie sunt in situatia sa se nasca cu o deficienta (anuntul prenatal), fie s-au nascut cu afectiuni care genereaza starea de handicap (anuntul postnatal), fie au dobandit handicapul ulterior.

Proiectul Infiintarea primelor centre – resursa pentru Anuntul Handicapului, in cadrul asociatiilor membre AHNR a fost lansat in cursul lunii octombrie 2006 de catre Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania (AHNR) si se va desfasura timp de 12 luni, in cadrul celor 7 asociatii membre ale AHNR. Finantatorul acestui proiect este Fundatia ALCOA, suma alocata fiind de 25.000 de dolari.

Centrele – resursa vor oferi informatii specifice si sprijin prin consultatie/ consiliere pentru ca parintii sa depaseasca in prima etapa – momentul anuntului, prin indrumare si sprijin de a trece mult mai usor peste acest obstacol. Persoanele care vor oferi consiliere, atat pe perioada desfasurarii proiectului, cat si ulterior, sunt persoanele resursa pentru anuntul handicapului: parinte – resursa. Acesta se va deplasa la fiecare asociatie membra, unde va tine sesiuni de formare a viitorilor parinti – resursa.

Primul seminar de informare a rolului centrelor – resursa a fost organizat in data de 13 noiembrie 2006. La eveniment au luat parte coordonatorii locali ai proiectului si viitorii parinti – resursa. In cadrul seminarului s-au adus in discutie strategia intregului proiect, prioritatile, precum si documentele de sprijin care vor forma baza de date a fiecarui centru.

Tinerii cu dizabilitati doresc sa munceasca

In cadrul conferintei de presa, de miercuri, 24 ianuarie, Rodica Marian, presedinte al Societatii Handicapatilor Zalau si presedinte al AHNR, a afirmat ca, in luna ianuarie a.c., a fost demarat proiectul Incadrarea in munca a tinerilor cu handicap – o sansa pentru integrare. Programul va fi finantat de Asociatia World Learning si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, iar suma acordata este de 17.020 de dolari. Partenerii implicati sunt: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Prima institutie are rolul de a indruma tinerii cu handicap spre serviciile sociale de care au nevoie, in timp ce a doua pune la dispozitie asociatiei lista angajatorilor care ofera locuri de munca tinerilor cu dizabilitati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »