Primăvara: Persoanele sensibile trebuie să se ferească de alergii

Magazin Salajean 4 martie 2011 0

Primăvara: Persoanele sensibile trebuie să se ferească de alergii

Odată cu luna martie, prima lună de primăvară, persoanele sensibile şi care se confruntă adesea cu alergii trebuie să înceapă să acorde o atenţie sporită stării de sănătate, susţin specialiştii. Pentru a evita disconfortul creat de acestea şi pentru a nu lăsa să le fie afectată calitatea vieţii, alergologii recomandă populaţiei să fie atentă în special de polen, mai ales că alergia cel mai frecvent întâlnită în sezonul cald este rino-conjunctivita indusă de multiplele feluri de polen. Medicul de familie Elena Dumitraş, din Zalău, ne-a spus că persoanele care au o predispoziţie genetică la alergii dezvoltă un răspuns exagerat la stimulii exteriori reprezentaţi de polen, rezultatul fiind strănuturi dese şi repetate, secreţie nazală apoasă, abundentă, obstrucţie nazală, prurit nazal şi conjunctival, lăcrimare şi o înroşire a ochilor.

„Nu toate persoanele dezvoltă alergii, dar sunt adulţi şi copii care se confruntă cu ele periodic. Alergiile la polen apar începând cu vârsta de 7 – 8 ani şi rareori debutează după 40 de ani. Alergiile de acest tip nu pun în pericol viaţa pacientului, însă, afectează calitatea vieţii, împiedicând desfăşurarea activităţilor fizice, profesionale sau şcolare, tulburând somnul şi scăzând capacitatea de concentrare. Pe lângă simptomele amintite anterior, cei alergici pot dezvolta şi simptome de astm, simţind că respiră mai greu, şuierător, şi tuşind”, a spus medicul de familie.

Gamă largă de tratamente

Polenurile care cauzează cel mai des apariţia manifestărilor de alergie sunt cele ale gramineelor – vegetaţie care creşte spontan în parcuri, grădini, spaţii verzi, şi ale cerealelor de cultură. Pentru combaterea simptomelor de rino-conjunctivită şi astm este recomandată administrarea medicamentelor care au rol antihistaminic, contracarând efectele histaminei produse în cursul reacţiei alergice sau cu rol antiinflamator.

Pentu cei care preferă tratamentele naturiste, există câteva remedii care pot fi eficiente. Astfel, specaliştii recomandă irigarea nazală, care este absolut necesară si care trebuie facută zilnic cu apă sarată pentru restabilirea secreţiilor nazale apoase şi eliberarea sinusurilor.

Tot pentru tratarea alergiilor sunt recomandate băile cu abur sau infuziile, în timp ce gargara cu apă sărată seara, înainte de culcare, este utilă pentru îndepărtarea factorilor alergici de la nivelul gurii.

Şedinţele de aromoterapie sunt şi ele eficiente, dacă sunt realizate înainte de culcare, ele eliminând strănutul şi senzaţia de nas înfundat.

De ajutor este şi spălarea părului după reîntoarcerea acasă, pentru îndepărtarea prafului care poate provoca reacţii alergice, precum şi înlocuirea hainelor de stradă cu unele noi şi curate, călcate înainte. De asemenea, pantofii de stradă trebuie aşezaţi într-un loc unde nu există riscul ca praful de pe talpă, care poate conţine spori şi polen, să fie inhalat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »