PREZENTUL ŞI VIITORUL, ÎN MÂINILE NOASTRE: 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

Magazin Salajean 3 iunie 2011 0

PREZENTUL ŞI VIITORUL, ÎN MÂINILE NOASTRE: 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

Bazele abordării globale a problemelor vizând protecţia mediului înconjurător au fost puse pentru prima dată în 1972, când la Conferinţa de la Stockholm – prima sesiune mondială referitoare la mediu – s-a instituit data de 5 iunie ca zi aniversară a Protecţiei Mediului pe plan mondial.

Marcarea Zilei Mondiale a Mediului a devenit deja o tradiţie la nivel mondial, tradiţie care ne reaminteşte că protecţia mediului şi promovarea principiilor unei dezvoltări durabile sunt foarte importante pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru oamenii acestei lumi. Acţiunile planificate sunt menite să ne unească, într-o încercare de a gestiona mai bine, mai cu grijă, resursele naturii. Faptul că mediul înconjurător aparţine tuturor, iar eforturile de a-l proteja şi reabilita au ca obiectiv suprem menţinerea unui mediu nealterat pentru generaţiile viitoare, trebuie să ne apropie în misiunea comună de a transforma protecţia mediului într-o componentă competitivă a dezvoltării durabile.

Anul 2011 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite – Anul Internaţional al Pădurii –logo-ul ales „Păduri pentru oamneni” subliniind rolul central al oamenilor în gestionarea pădurilor; Prin sloganul: Păduri: Natura în Serviciul Dumneavoastră, Ziua Mondială a Mediului vine în completarea Anului Internaţional al Pădurilor accentuează legătura existentă între calitatea vieţii noastre şi sănătatea ecosistemului Pădure, respectiv valorile de o importanţă vitală pe care pădurea le oferă.

Pădurile găzduiesc 80% din varietatea de gene, specii şi ecosisteme care constituie viaţa pe Terra şi oferă mijloace de trai pentru 1,6 miliarde de oameni, aproape un sfert din omenire, potrivit datelor IUCN. Este cunoscut totodată rolul important deţinut de pădurile gospodărite durabil în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice, ca şi a beneficiilor oferite în materie de lemn şi servicii de mediu. Prezentul şi viitorul nostru depind de conservarea şi refacerea pădurilor planetei! Acest semnal este tras mai ales în contextul în care, anual, sunt despădurite peste 50.000 de hectare.

De Ziua Mondială a Mediului haideţi să facem tot posibilul pentru a ne asigura că vom continua să beneficiem de serviciile pădurilor, atât generaţia noastră cât şi cea viitoare. De fiecare dată când vedem sau simţim pe pielea noastră efectele negative ale degradării mediului înconjurător, este uşor să dăm vina pe alţii. Totuşi, Ziua Mondială a Mediului este ziua în care punem totul la o parte şi ne bucurăm împreună de realizările de până acum în ceea ce priveşte protecţia naturii.

Alăturându-se acestei campanii de conştientizare desfăşurate pe plan mondial, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj se implică pe plan local în susţinerea eforturilor de reducere a efectelor negative asupra mediului, prin activităţi de formare şi dezvoltare a cunoştinţelor ecologice, desfăşurate pe parcursul întregului an, în special în unităţile de învăţământ.

Cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Mediului, APM Sălaj desfăşoară o serie de activităţi cu caracter educativ care printre altele includ:

 Luni, 6 iuni – Ziua Porţilor Deschise;

 Marţi, 7 iunie – Excursii cu caracter educativ-ecologic, organizat pe raza municipiului Zalău cu un grup de copii însoţiţi de cadre didactice şi specialişti din cadrul APM Sălaj. Principala şcoală parteneră este Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”. Cu această ocazie se vor desfăşura lecţii în aer liber. Copiii vor fi principalii actori, expunându-şi ideile despre mediu, iar APM Sălaj alături de agenţii economici care au dorit să se implice în promovarea educaţiei ecologice vor răsplăti eforturile lor.

Mulţumim pe această cale partenerilor noştrii: SC Michelin SA, SC Agro Eny SRL, SC Real Invest SRL, SC Europan SRL, SC Salubris SA, SC Ecopellts SRL, şi aşteptăm pe toţi cei interesaţi, să viziteze instituţia, să-i cunoască activitatea şi pentru o zi să devină apărători ai mediului.

Adresăm cu această ocazie şi un sincer LA MULŢI ANI specialiştilor din cadrul Agenţieie pentru Protecţia Mediului, care, prin activitatea lor de zi cu zi pusă în slujba mediului, contribuie la durabilitatea unui mediu curat în slujba omului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »