Prezenta lui Nicolae Iorga in Tara Silvaniei este permanenta

Magazin Salajean 4 octombrie 2011 0

Prezenta lui Nicolae Iorga in Tara Silvaniei este permanenta

Motto: storicul este un batran prin experienta al natiei sale. Daca nu-l intreaba altii el e dator sa vorbeasca, tinand la dispozitia conteporanilor invataturile culese in vastul camp al trecului Nicolae Iorga

A devenit deja o traditie ca la mijlocul lui august, in fiecare an, sa se desfasoare Cursurile de Vara ale Universitatii Populare Nicolae Iorga de la Valenii de Munte.

Asa cum dorea Apostolul neamului, cursurile initiate inca din 1908 urmareau sa uneasca in cuget si simtiri pe toti romanii care vremelnic, pana in 1918 erau instrainati de vremurile vitrice. Si ca o porunca a timpurilor Nicolae Iorga, in 1908 deschide celebrele Cursuri de Vara ale Universitatii Populare de la Valenii de Munte, care si astazi dau lumina veacului trecut, prezent si viitor.

Tara Silvaniei, prin invatatorimea ei a fost prezenta dupa puterile ei la inaltarea stindardului romanesc. N-a existat an in care prezenta salajenilor sa nu fie remarcata fie prin prelegeri, expozitii si interventii cu referiri la istoria Tarii Silvaniei.

Nu demult, in luna august a anului Sfintei Marii Mari, cursurile Universitatii de Vara Nicolae Iorga de la Valenii de Munte si-au mentinut vitalitatea puterea si credinta, slujind actul misionar al unui popor cu radacini la Sarmisegetuza si Roma.

An de an cu regularitate apostolica, institutiile prahovene, de ani de zile poarta girul mentinerii unui act de cultura, gandit de cel mai mare istoric al neamului Nicolae Iorga.

Timp de mai bine de o saptamana, la Valenii de Munte prin Cursurile Universitatii de Vara Nicolae Iorga ca in fiecare an de pretutindeni, din tara si de peste hotare, Apostolul neamului este prezent.

In cadrul cursurilor Universitatii de Vara Nicolae Iorga de anul acesta si-a pus amprenta prin valoarea lor, academicieni, ministri, scriitori, universitari din tara si de peste hotare, oameni de stiinta si de cultura. Prezenta la cursurile Universitatii de Vara de la Valenii de Munte, a academicianului Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane, a academicienilor Mircea Malita, Constantin Balaceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, a academicianului Andrei Eseanu de la Chisinau, a academicianului Razvan Theodorescu si a academicianului Dan Berindei, au dat tinuta savanta marilor carturari.

Ca in fiecare an, la Universitatea Nicolae Iorga din Valenii de Munte sunt prezenti prin lecturile lor, in afara istoricilor, oameni politici ca Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, Mircea Ionescu Quintus, fost presedinte al senatului Romaniei, prof. univ. dr. Valeriu Rapeanu, fostul ministru al Educatiei si actualul rector al Universitatii clujene Andrei Marga, iar din Basarabia, in afara academicianului Andrei Esesanu, au contribuit la tinuta stiintifica a cursurilor scriitorul Valeriu Matei, academicianul de peste Prut Alexandru Mosanu, Mihai Cimpoi si Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Romane.

Asa cum a gandit Nicolae Iorga si cum este firesc la Cursurile Universitatii de Vara de la Valenii de Munte, aproape toate prelegerile au continut istoric, remarcandu-se prin cercetarea stiintifica a academicianului Dan Berindei si a profesorilor universitari Gheorghe Buzatu de la Iasi, prof. univ. Constantin Buse, Dumitru Mazilu, Constantin Hlihor, Ion Scurtu, Petre Turlea si Ion Bulei de la Bucuresti.

Ca de fiecare data, amfitrionii prahoveni, prin presedintele Consiliului Judetean Prahova Mircea Cozma, dar mai ales prin directorul pentru Cultura si Patrimoniu National Prahova profesor Constantin Stere si-a pus sigiliu permanentei unui popor nemuritor. Concomitent cu activitatea stiintifica, Centrul Cultural Nicolae Iorga de la Valenii de Munte a creat conditiile organizarii unor expozitii de arta din tara si strainatate, a unor concerte extraordinare de jazz, cu aportul artistilor Hary Tovitian, la pian si a artistului Cserey Csabo la percutie.

In cadrul cursurilor, in dezbaterea Patrimoniului si Identitatii s-au remarcat profesorul universitar Andrei Pipidi, singurul nepot al marelui istoric Nicolae Iorga, cat si arhitectii Serban Sturza, presedintele Uniunii Nationale a Arhitectilor Peter Derer si arhitectul Calin Hoinarescu din Ploiesti.

Cursurile Universitatii au fost onorate de interventiile marcante ale carturarilor prahoveni: dr. Alexandru Badulescu, dr Zoe Stoicescu, dr. Constantin Manolache, dr. Constantin Gaucan si nu in ultimul rand animatorul Universitatii de Vara de la Valenii de Munte, prof Constantin Stere, mentorul Centrului Judetean de Cultura-Prahova.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »