Pretul painii va creste cu pana la 15 la suta

Magazin Salajean 6 august 2007 0

Pretul painii va creste cu pana la 15 la suta

Majoritatea firmelor de morarit si panificatie din judetul Salaj au inceput demersurile pentru majorarea pretului painii si al altor produse specifice. Decizia este legata, desigur, de costurile de achizitie a graului si a fainii in ultima luna. Din discutiile pe care le-am purtat cu colegii mei din conducerea firmei, am ajuns la concluzia ca, incepand cu 15 august, vom creste pretul painii cu 10-15 la suta. Deocamdata, preturile nu au crescut, in conditiile in care ne mai folosim de stocul vechi de faina. Deocamdata, asteptam sa vedem si noi cum se misca piata, ne-a declarat, vineri, Dana Szabo, directorul economic al firmei Abo Mill SA (fosta Prodpan) Zalau, una dintre cele mai importante societati din Salaj cu obiect principal de activitate fabricarea produselor de morarit, panificatie, patiserie si produse zaharoase. Potrivit spuselor directorului economic al Abo Mill, majorarea la pretul painii, estimata pentru mijlocul acestei luni cu pana la 15 la suta, este doar inceputul, atata timp cat pretul graului a crescut, deja, in ultima luna, cu peste 30 de procente. Credem ca evolutia pretului la paine va urma tendinta pretului graului, daca nu va fi redus TVA, ne-a mai spus Dana Szabo.

De remarcat faptul ca reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat, inca din luna iulie, ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6 la suta pentru inceput si cumulat 30-40 la suta pana la sfarsitul anului. Productia de grau si secara a scazut la circa jumatate fata de 2006.

In alta ordine de idei, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca reducerea TVA la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii.

Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost amintita si de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ca fiind una dintre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »