Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, sta bine cu depozitele bancare

Magazin Salajean 22 septembrie 2011 0

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, sta bine cu depozitele bancare

Depozitele si conturile bancare constituie cea mai importanta bogatie pe timp de criza, reprezentand un indicator al situatiei financiare in aceste vremuri grele pe care le traversam. Iar majoritatea presedintilor de consilii judetene nu fac nota discordanta cand vine vorba de aceste economii bancare. Este rezultatul unui studiu realizat de econtext.ro care arata cati bani au edilii consiliilor judetene in banci, in conturi curente sau echivalente, in depozite bancare sau in fonduri de investitii, fonduri de pensii sau alte sisteme de acumulare. In acest top, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, ocupa un loc cu atat mai convenabil cu cat, pentru o treime dintre edilii judetelor, in conturile acestora sufla vantul.

Vile si apartamente luxoase in cartiere rezidentiale, terenuri intravilane, autoturisme si alte proprietati etc. sunt bunuri a caror valoare paleste in comparatie cu lichiditatile. Mai ales cele puse la pastrare in conturile bancare. Studiul realizat de econtext.ro privind economiile bancare ale presedintilor de consilii judetene, in baza declaratiilor de avere, indica o valoare totala de aproape 6 milioane de euro. Ceea ce inseamna ca fiecare presedinte are, in medie, putin peste 145.000 de euro. Dar nu toti au bani in conturi. Sau nu i-au declarat. Legea spune ca trebuie declarate sumele din conturi si depozite bancare, din fonduri de investitii, etc. daca valoarea insumata a acestora depaseste 5.000 de euro.

Clasamentul contine 41 de presedinti de consilii, seful Consiliului Municipal Bucuresti nefiind inclus din lipsa datelor din declaratia de avere. Dintre acestia, 27 de edili au bani in conturi, in timp ce 14 nu au sau au mai putin de 5.000 de euro si nu i-au declarat.

In acest clasament, presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, ocupa un loc care-l situeaza in prima jumatate a detinatorilor de conturi cu peste 5.000 de euro, respectiv locul 12. Potrivit studiului, acesta detine 36.917 de lei in banci, insa declaratia de avere pe anul 2010 indica doar putin peste 26.600 de lei intr-un cont curent sau echivalente (inclusiv card). Tiberiu Marc spune ca este vorba, cel mai probabil, de o greseala. Suma inscrisa in declaratia de avere pe anul 2010 la conturile curente este cea reala, studiul cuprinzand, probabil, sumele din declaratiile anterioare. Sau s-a strecurat o greseala. Cu toate acestea, informatiile despre sumele depuse la banca nu prezinta o asa mare importanta. Exista o dinamica privind lichiditatile din banci. Mai precis, aceste valori se pot schimba de la o zi la alta, de la o luna la alta, in functie de necesitati: banii pot fi cheltuiti pentru o problema de moment sau pentru investitii. Drept urmare, nu este un indicator relevant pentru starea financiara, ne-a declarat Tiberiu Marc.

Cei mai multi bani in conturi ii are Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov. El are doua depozite bancare, ambele la BRD, unul in valoare de 2.190.290 de euro, deschis in 2006, iar celalalt in valoare de 2.266.332 de dolari, deschis in 2010. Echivaland in euro, conturile lui Aristotel Cancescu insumeaza 3,87 milioane de euro. Pe a doua pozitie se afla Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta. In euro, acesta are in conturi 738.758 de euro.

Practic, Aristotel Cancescu si Nicusor Constantinescu au impreuna 4,6 milioane de euro. Adica trei sferturi din suma totala detinuta de ceilalti presedinti de consilii judetene.

Surprinzator, printre cei care nu se pot lauda cu bani in conturi se afla personaje cunoscute, precum Mihai Tabuleac, Gheorghe Flutur sau Marian Oprisan. Cele mai scazute sume sunt detinute de Dumitru Beianu, edilul din Giurgiu, si Ion Cilea, presedintele CJ Valcea. Acestia au, fiecare, putin peste 5.000 de euro. Cu toate acestea, buzunarele acestora nu sunt chiar atat de goale. Presedintii detin si proprietati, actiuni, companii, obiecte de cult, primesc si salarii, indemnizatii etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »